Kent içi sirkülasyon ve peyzaj mimarlığı; Bornova örneğinde irdelemeler
Urban circulation and landscape architecture, examinations on the example of Bornova
- Tez No: 85599
- Danışmanlar: PROF. DR. AYDIN GÜNEY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Urban, circulation, vehicle, pedestrian
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 292
Özet
V ÖZET KENT İÇİ SİRKÜLASYON VE PEYZAJ MİMARLIĞI; BORNOVA ÖRNEĞİNDE İRDELEMELER KÖROĞLU, Ashhan Yüksek Lisans Tezi, Peyzaj Mimarlığı Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Aydın GÜNEY Haziran 1999, 256 sayfa Bu tezde kent içi sirkülasyon sisteminin planlama ve tasarım bazında irdelenmesi, daha fonksiyonel bir sirkülasyon sistemi elde etmek için gerekli önerilerin getirilmesi amaçlanmaktadır. İnsanların ulaşmak istedikleri noktalara bağlantıların sağlanması, sosyal yaşantının devam ettirilmesinde etkili bir faktör olan sirkülasyon sisteminin mevcut durumuna; eleştiriler ve önerilerle yaklaşılarak, başarılı bir sirkülasyon için yöntemler sunulmuştur. Bornova kent merkezi konunun daha iyi algılanması açısından araştırma bölgesi olarak kabul edilmiş, literatür bilgilerine ve kişisel görüşlere bağlı kalınarak kent içi sirkülasyon sistemi, Bornova bazında irdelenmiştir. Konu literatür bilgileri, araştırma alanıyla ilgili mevcut verilerin toplanması, analiz ve değerlendirmelerle incelenmiş ve bu bilgiler ışığında yanlış uygulamaların nedenleri saptanıp, çözümler önerilerek, başarılı bir sirkülasyon sistemi için yöntemler belirlenmiştir. Anahtar sözcükler : Kent, sirkülasyon, taşıt, yaya.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT URBAN CIRCULATION AND LANDSCAPE ARCHITECTURE, EXAMINATIONS ON THE EXAMPLE OF BORNOVA KÖRO?LU, Ashhan Master Thesis, Department of Landscape Architecture Supervisor: Prof. Dr. Aydın GÜNEY August 1999, 256 pages In this thesis, it's aimed to examine the circulation system in urban areas, based on planning and design and to bring out proposals for a more functional system. Methods are offered to achieve a successful circulation by criticizing and bringing suggestions to the circulation system which is the affective factor for the constancy of the social life, that takes people to the points where they want to reach. Bornova District is chosen as the study area and the urban circulation system by depending on the literature and the personal opinions is examined on the example of Bornova. The subject with the analysis and evaluations of the literatural knowledge and datas about the study area are discussed and depending on these, the reasons of the incorrect applications are exposed and for a successful circulation system some proposals are developed.