Süfak Homa Dalyanı'ndan 1998-1999 üretim döneminde elde edilen lidakilerin (Sparus aurata Lin., 1758) metrik-meristik özellikleri ve gelişimi
During the the period of 1998-1999 production metric-meristic characters and growth of sea bream (Sparus aurata Lin., 1758) in süfak homa lagoon
- Tez No: 85620
- Danışmanlar: PROF.DR. HİKMET HOŞSUCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Çipura (Sparııs aurata), morfomctrik-meristik, Süfa Homa Lauünü, Sea bream {Spurns uuruiu), morphometric-meristic, Sula I loma Lagoon
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
ÖZET SÜFAK HOMA DALYANINDAN 1998-1999 ÜRETİM DÖNEMİNDE ELDE EDİLEN LİDAKİLERİN {Spams aurata Un., 1758) METRİK-MERİSTİK ÖZELLİKLERİ VE GELİŞİMİ PERÇİN, Fatih Yüksek Lisans Tezi, Su Ürünleri Fakültesi Avcılık Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Hikmet HOŞSUCU 1999, 84 sayfa S ufak Homa dalyanında ekonomik öneme sahip balık türlerinden Çipuraların (Sparııs aurata Lin., 1758) metrik-meristik karakterleri ve ölçümleri ile büyüme özelliklerinin belirlenmesi amacıyla Eylül 1998 - Kasım 1998 tarihleri arasında dalyandan periyodik olarak 408 adet örnek yakalanarak incelenmiştir. İncelenen lidakilerin genel morfomctrik özelliklerinin ortalamaları, minimum ve maksimum değerleri, frekansları ve varyasyon analizleri yapılmıştır. Bununla birlikte daha önce Süfak Homa dalyanında yapılan çalışmalar ile yurtiçi ve yurtdışındaki ilgili araştırmalar karşılaştınlınıştır. Ayrıca omurga ve Linea Lateraldeki (yan çizgi) pul sayıları röntgen ve büyüteç vasıtası ile hesaplanmıştır. Çatal boy ile ağırlık arasındaki korelasyon katsayısı önemli bulunmuştur (r = 0,8915). Bu değerler arasındaki ilişkiyi veren regresyon grafiği çizilmiştir. Bununla birlikte 0-1 yaş arası lidakilerin kondisyon faktörleri hesaplanmıştır. İlk veri 1-15 Eylül tarihleri arasında 1,43 olarak hesaplanmıştır. Kondisyon değerleri Eylül ayına ait 1,47, Ekim ayına ait 1,47 ve Kasım ayına ait 1,43 olarak bulunmuştur. En yüksek kondisyon değeri 16 Ekim -31 Ekim tarihleri arasında 1,48 olarak saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DURING TUK PERIOD OF 1998-1999 PRODUCTION, METHRIC-MERISTIC CHARACTERS AND GROWTH OF SEA BREAM (Z.m.,1758) IN SUFA HOIVIA LAGOON PERÇİN Fatih Msc. In Fisheries And Sea Food Technology Prof. Dr. Hikmet IIOŞSUC U 1999,84 Pages in order to determine the biological growth and metric-meristic characteristics together with measures of Sea breams {Spurns auratu Lin.. 1758) which has a significant economical importance in S ü fak Iloma Lagoon, 408 specimens were caught in periodical intervals between September 1998 and November 1998 and analyzed. General morphometric characteristics means, their minimum and maximum values, frequencies and variation analysis of the Sea breams were held. In addition to this, studies, which previously took place in Siifak Iloma Lagoon and related studies in other parts of Turkey and abroad were compared. Moreover, vertebral columns and scales on the literal lines were counted by means of X-ray and magnifying lens. The correlation coefficient between fork-tailed length and weight was found to be quite important (r = 0,8915). Besides, a regression graphic which gives the relation between these values was drawn. Furthermore, the condition factor of Spams auratu was determined between 0-1 age group. The first data was found (1-15 Seplenber) as 1,43. The following datas were measured in September as 1,47, in October as 1,47, in November as 1,43 and the maximum condition factor was found as 1,48 between lo-3 1 October.