Türkiye'de Suriyeli çalışanların toplumsal kültürel değerler bağlamında incelenmesi
The investigation of Syrian employees in Turkey in the context of social cultural values
- Tez No: 856227
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA TEPECİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kültür, Hofstede Kültür Boyutları, Türkiye'de Suriyeli Çalışanlar, VSM 2013, Culture, Hofstede's Cultural Dimensions, Syrian Employees in Turkey, VSM 2013
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Çalışanların kültürel değer yargılarının anlaşılması, yönetimin doğru örgütsel kararları almalarını ve uygulamalarını sağlar. Bu, sağlıklı bir çalışma ortamı yaratmaya, kaynakların israfını önlemeye ve hataları en aza indirmeye yardımcı olacaktır. Suriyeli çalışanların kültürel değer yargılarının anlaşılması, kurumların doğru yönetimine tüm çalışanlar için uygun bir yönetimsel davranışta bulunma fırsatı sağlayabilecek ve Suriyeli çalışanların Türk iş kurumlarına uyum sürecini kolaylaştırabilecektir. Bu çalışmada İzmir, İstanbul ve Gaziantep olmak üzere üç ilde yaşayan Suriyeli çalışanların Hofstede'in belirlediği kültürel değer boyutları (Güç mesafesi, Bireyselcilik-Toplulukçuluk, Erillik-Dişillik, Belirsizlikten Kaçınma ve Hoşgörü-Kısıtlama) incelenmiştir. Bununla birlikte çalışanlarının demografik özellikleri olan cinsiyet, yaş, eğitim seviyesi ve yetiştirildiği yerin kırsal ya da şehir olması, kültürel değerleri ile ilişkisi araştırılmıştır. Çalışmada veri toplama aracı olarak Hofstede'in Değerler Anketi Modülü 2013 kullanılmıştır. Toplam 356 Suriyeli çalışandan internet ortamında veri toplanmıştır. Yapılan analizlerin sonuçlarına göre Türkiye'deki Suriyeli çalışanların yüksek güç mesafesi ve toplulukçu kültürel değerlerini koruduğu, eril ve kısa vade bir toplumdan dişil ve uzun vade yönelimli bir topluma dönüştüğü ve hoşgörülü kültürel değerlere sahip olduğu bulunmuştur. Suriyeli çalışanların demografik özellikleri ile kültürel değerleri arasındaki ilişki incelendiğinde cinsiyet ve yaş değişkenlerinin kültürel değerler üzerinde anlamlı bir etkisi olmadığı, ancak eğitim düzeyinin bireyselcilik-toplulukçuluk ve belirsizlikten kaçınma kültürel değerleri üzerinde etkisi olduğu, yetişme yerinin şehir ya da kırsal olmasının ise erillik-dişillik kültürel değerleri üzerinde etkili olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Understanding employees' cultural values enables management to make and implement the right organizational decisions. This will help to create a healthy working environment, reduce waste of resources, and minimize mistakes. Understanding the cultural values of Syrian employees will provide the right management of the organizations with the opportunity to make appropriate managerial behavior for all employees and facilitate the adaptation process of Syrian employees to Turkish business organizations. Thus, it will contribute to how to ensure an effective social cohesion process of Syrians. In this study, the cultural value dimensions (Power distance, Individualism-Collectivism, Masculinity-Feminism, Uncertainty Avoidance and ToleranceConstraint) determined by Hofstede were examined for Syrian employees living in three cities of Turkey: Izmir, Istanbul, and Gaziantep. In addition, the demographic characteristics of the employees, such as gender, age, education level, and the place of their upbringing (rural or urban), were assessed in relation to their cultural values. The study used Hofstede's most up-to-date scale, Values Survey Module 2013. Data were collected online from a total of 356 Syrian workers in Turkey. The analyses indicate that Syrian employees in Turkey maintain high power distance and collectivist cultural values, turned from a masculine and short-term oriented society to a feminine and long-term oriented society, and have high indulgence cultural values. When the relationship between demographic characteristics and cultural values of Syrian employees is analyzed, it is found that gender and age variables have no effect on cultural values; however, the education level has an effect on individualism-collectivism and uncertainty avoidance cultural values, while the urban or rural place of upbringing factor has an effect on masculinity-femininity cultural values.