Trakya yöresindeki rekreasyon alanlarında karşılaşılan sulama sorunları ve çözüm yolları
Evaluation of some landscape irrigation systems in Thrace-Turkey
- Tez No: 856504
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDÜL HALİM ORTA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Ziraat, Landscape Architecture, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Damla Sulama Sistemi, Peyzaj Sulama Sistemleri, Toprak Altı Damla Sulama Sistemi, Yağmurlama Sulama Sistemi, Drip Irrigation System, Landscape Irrigation System, Subdrip Irrigation System, Sprinkler Irrigation System
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyosistem Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 212
Özet
Bu çalışmada, Trakya yöresinde üç farklı ilde dikkate alınan 9 adet rekreasyon alanında mevcut sulama sistemleri, proje, aplikasyon ve işletme açısından incelenmiştir. Bu alanlarda mevcut iklim, bitki, su kaynağı, toprak ve topografya özellikleri belirlenmiştir. Daha sonra, her bir alan için mevcut koşullar dikkate alınarak ön projeleme faktörleri hesaplanmış, sistem tertibi yapılmış ve boyutlandırılmıştır. Elde edilen çözümler, mevcut koşullarda kullanılan sulama sistemleri ile kıyaslanarak farklar belirlenmiştir. Sonuçta, mevcut sulama sistemlerinin çoğunun bilimsel ilkelere göre projelendirilmediği, malzeme seçimi ve uygulamanın sağlıklı biçimde yapılmadığı, işletme safhasının hiçbir veriye dayandırılmadığı belirlenmiştir. Belirlenen hataların tekrarlanmaması için; sulama sistemlerinin uzman kişiler tarafından bitki desenine uygun olarak planlanması, bu süreçte detaylı kaynak araştırması yapılarak ön projeleme faktörlerinin belirlenmesi, projeleme aşamasında sistem tertibinin doğru yapılarak unsurların doğru boyutlandırılması, aplikasyonun projeye uygun olması ve işletmenin doğru yapılarak alanın sürekli izlenmesi ve değerlendirilmesi gereklidir. Bu amaçlara çok fazla su ve enerji harcamaksızın ulaşabilmek için, peyzaj mimarları ve sulama mühendislerinin birlikte çalışmasının kritik öneme sahip olduğu vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, existing irrigation systems in 9 recreation areas considered in three different provinces of Thrace region were analysed in terms of project, application and operation. The existing climate, plant, water source, soil and topography characteristics of these areas were determined. Then, taking into account these values collected for each area, preliminary design factors were calculated, the system layout was arranged and dimensioned. The results were compared with the current irrigation systems and the differences between them were tried to be revealed. As a result, it was determined that most of the current irrigation systems were not designed according to scientific principles, material selection and application were not made properly, and the operation of system was not based on any data. In order to prevent the repetition of the identified mistakes; irrigation systems should be planned by experts in accordance with the plant pattern, pre-projecting factors should be determined by making detailed resource search in this process, system layout should be done correctly in the projecting phase, correct sizing of the irrigation components could be managed, application should be in accordance with the project, operation should be done correctly and the area should be continuously monitored and evaluated. In order to achieve these objectives without spending too much water and energy, it is emphasised that for landscape architects and irrigation engineers working together has critical importence.