Haploidi tekniği kullanarak Ege bölgesi için küllemeye (erysiphe cichoracearum L.) dayanıklı tütün hatlarının geliştirilmesi
Developing tobacco lines resistant to powdery mildew (erysiphe cichoracearum L.) by haploidy technique for aegean region
  1. Tez No: 85695
  2. Yazar: AYŞE SANİYE GENCER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜLKÜ EMİROĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Tütün (N.tabacum L), anter kültürü, küllemeye (Erysiphe cichoracearum L) dayanıklılık
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
ÖZET HAPLOİDİ TEKNİĞİ KULLANARAK EGE BÖLGESİ İÇİN KÜLLEMEYE (Erysiphe cichoracearum L) DAYANIKLI TÜTÜN HATLARININ GELİŞTİRİLMESİ GENCER, A. Saniye Doktora Tezi, Tarla Bitkileri Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ülkü EMİROĞLU Mayıs 1999; 53 sayfa Ege Bölgesi tütün üretim alanlarında görülen külleme hastalığına karşı kısa sürede dayanıklı çeşit geliştirebilmeyi amaçlayan bu çalışmada, klasik ıslah metotları ile haploidi tekniği birlikte kullanılmıştır. Bu amaçla, bölgede en fazla üretimi yapılan Karabağlar 6265 çeşidi ile maviküfe dayanıklı olarak geliştirilmiş Akhisar-97 çeşidine, geriye melezleme metodu ile iki dayanıklılık kaynağından (Mardin37 hattı ve N.glutinosa L. türü) hastalığa dayanıklılık aktarılmıştır. Yetiştirilen GM1 döllerinin anterleri kültüre alınarak önce haploid bitkiler, daha sonra da asenaften veya kolhisin uygulamasıyla dihaploid bitkiler elde edilmiştir. Geliştirilen 106 dihaploid hattan, hastalık testleri sonucu Mardin37 grubundan 14, N. glutinosa grubundan 23 adet olmak üzere, toplam 37 DH hat küllemeye dayanıklı bulunmuş; verim, kalite ve morfolojik özellikler bakımından standart çeşitlerle karşılaştırılmak üzere tarla denemesine alınmışlardır.VI Morfolojik özellikler bakımından dihaploid hatlar kendi içinde uniform olmalarına karşın, hatlar arasında farklılık olduğu saptanmıştır. Kuru yaprak verimi, bitki boyu, yaprak boyutları, yaprak sayısı, çiçeklenmeye kadar geçen süre özellikleri bakımından bazı kombinasyonlarda standartları geçen hatlar belirlenmiştir. Kuru yaprak verimi bakımından daha üstün bulunan Mardin37 grubu kombinasyonlardan 4 hat her iki standardı, 7 hat ise sadece Karabağlar 6265 standart çeşidini geçmiştir. N. glutinosa grubu hatlardan hiç biri verim bakımından standartları geçememiştir. Kalite özellikleri içinde yer alan indirgen şeker içeriği açısından Mardin37 grubundan 5 hat; toplam alkaloid (nikotin) içeriği bakımından ise glutinosa grubundan 10 hat, Mardin37 grubundan da 5 hat standart çeşitlere göre daha iyi değerler vermiştir. Sonuç olarak, verim ve kalite bakımından Karabağlar 6265 çeşidine yakın veya onu aşan değerler veren, küllemeye dayanıklı 8 dihaploid hat tekerrürlü verim ve kalite denemesine alınmak üzere seçilmiştir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT DEVELOPING TOBACCO LINES RESISTANT TO POWDERY MILDEW (Erysiphe cichoracearum L) BY HAPLOIDY TECHNIQUE FOR AEGEAN REGION GENCER, A. Saniye PhD in Field Crops Department Supervisor: Prof. Dr. Ülkü EMİRO?LU May, 1999; 52 pages The haploidy technique as a biotechnological application was combined with conventional breeding methods in order to improve tobacco varieties resistant to powdery mildew prevailing in the Aegean Region of Turkey. For this, resistance was transferred to ev. Akhisar 97 and ev. Karabağlar 6265, the first with the largest acreage and the second resistant to blue mold disease respectively, from two genitors (Mardin37 line and N. glutinosa L) by backcross method leading to derive haploid plants from cultured anthers of BCi plants firstly, and dihaploid plants by acenaphtene or colchicine treatments secondly. 37 DH lines, 14 lines from Mardin 37 and 23 lines from glutinosa group, out of 106 DH lines developed were found to be resistant to powdery mildew in disease screening tests; and than subjected to field experiments to compare their morphological, yield and quality characteristics.vm Despite the uniformity within dihaploid lines in terms of morphological characters, difference among lines was determined. Lines in some combinations surpassing standarts were determined by dry leaf yield, plant height, leaf size, number of leaves, number of days to flowering. In relation to dry leaf yield, of the better performing Mardin37 group, 4 lines performed better than both of the standart varieties, while 7 lines of the same group were better than the standart Karabağlar 6265 only. All lines of glutinosa group ranked below the standarts. As quality characteristics, 5 lines from Mardin37 group by reducing sugar content; 10 lines from glutinosa group and 5 lines from Mardin 37 group by total alcholoid content performed better than standarts. Finally, 8 DH lines with powdery mildew resistance and reasonable yield, quality and morphological characteristics were selected for further yield and quality trials. Keywords :Tobacco (A/, tabacum L), anther culture, resistance to powdery mildew (Erysiphe cichoracearum L.)