Farklı seviyelerde yerleştirilen platform-switching implantlar etrafında vertikal mukozal kalınlık ve radyolojik kemik kayıpları arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Effect of vertical mucosal thickness on radiographic bone loss in crestally and subcrestally placed platform-switching implants
- Tez No: 857559
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BERCESTE GÜLER
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Marjinal kemik seviyesi değişimi, krestal subkrestal yerleştirme, suprakrestal doku yüksekliği, peri-implantitis, Marginal bone level change, crestally subcrestally placement, supracrestal tissue height, peri-implantitis
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Amaç: Literatürde, yetersiz SDY durumunda marjinal kemik rezorpsiyonunun artabileceği bildirilmiştir. Bu çalışmada krestal ve subkrestal yerleştirilen platform-switching implantlarda SDY'nin marjinal kemik seviyesi değişimi üzerine etkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya sistemik olarak sağlıklı 34 hasta ve augmentasyon gerektirmeyen 80 implant dahil edilmiştir. Çalışma grupları, SDY2 mm (A) ve SDY >2 mm (B) olmak üzere iki ana grup ve implant yerleştirme seviyesine göre krestal (I) ve subkrestal (II) 4 alt gruptan oluşmaktadır; A-I, A-II, B-I ve B-II. Operasyon öncesi KMY ve MK, operasyon sırasında STH ve implantların yerleştirme derinlikleri mezial, distal, bukkal ve lingual/palatinalden ölçülmüştür. Mezial ve distal peri-implant MKS, fonksiyonel yüklemeden hemen (T0), 6 ay (T1), 9 ay sonra (T2) ve 1 yıl sonra (T3) yazılım programı ile standart olarak alınan periapikal radyografilerde ölçülmüştür ve MKS'ler arasındaki fark MKD olarak hesaplanmıştır. Bulgular: T1-T0 zamanında A-I grubunda B-I grubundan istatistiksel olarak anlamlı derecede fazla mezial MKD bulgulanmıştır. A-I, A-II, B-I, B-II gruplarında ortalama T3-T0 MKD değeri mezialde 0,63±0,53 mm, 0,90±0,82 mm, 0,45±0,53 mm ve 0,68±0,75 mm olarak ölçülürken ve distal yüzeyde 0,92±0,51 mm 1,05±1,09 mm, 0,54±0,66 mm ve 0,68±0,72 mm olarak bulgulanmıştır. Sonuç: Bu çalışmada SDY'nin marjinal kemiği korumada erken dönemde etkili olduğu ve SDY'nin yetersiz olduğu durumda implantın subkrestal seviyede yerleştirilmesi, uzun dönemde implant yivlerinin açığa çıkmasını önleyerek implant başarısını arttırabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: It has been reported in the literature that the presence of insufficient supracrestal tissue height may increase marginal bone resorption. In this study, it was aimed to evaluate the effect of supracrestal tissue height on marginal bone level change in crestal and subcrestal placed platform-switching implants. Material and Method: A total of 80 implants that did not require augmentation in 34 systemically healthy patients were included in this study. The study groups consist of two main groups, supracrestal tissue height 2 mm (A) and supracrestal tissue height >2 mm (B), and 4 subgroups according to the implant placement level, crestal (I) and subcrestal (II); A-I, A-II, B-I and B-II. Preoperative keratinized mucosa height and mucosal thickness, during the operative supracrestal tissue height and placement depths of implants were measured from mesial, distal, buccal and lingual/palatal. The mesial and distal peri-implant marginal bone level were measured on periapical radiographs immediately (T0), 6 months (T1), 9 months (T2) and 1 year (T3) after functional loading, and the difference between marginal bone level was calculated as marginal bone level change. Results: Statistically significantly more mesial marginal bone level change was detected in the A-I group than in the B-I group at the time of T1-T0. In groups A-I, A-II, B-I, B-II, mean T3-T0 marginal bone level change mesial 0.63±0.53 mm, 0.90±0.82 mm, 0.45±0.53 mm and 0.68±0.75mm respectively and marginal bone level change distal 0.92±0.51 mm, 1.05±1.09 mm, 0.54±0.66 mm, and 0.68±0.72 mm respectively were detected. Conclusion: In this study, it is thought that supracrestal tissue height is effective in protecting the marginal bone in the early period and placing the implant at the subcrestally in the case of insufficient supracrestal tissue height may increase the success of the implant by preventing the exposure of the implant threads in the long term.