Sürrealist tarzda oluşturulmuş dekor tasarımlarının endüstriyel sofra seramiği yüzeylerine yansımasının incelenmesi
Investigation of the reflection of decor designs created in surrealist style on industrial dinner table ceramic surfaces
- Tez No: 857561
- Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT MERCİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Sürrealizm, Seramik, Tasarım, Desen, Sanat, Surrealism, Ceramics, Design, Pattern, Art
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Sanat dünyasında ve düşünce tarzında radikal bir değişiklik yaratmış bir akım olarak ortaya çıkan sürrealizm, geleneksel rasyonel düşünceye meydan okurken, insan psikolojisine ve duygusal derinliğe odaklanır, toplumsal meselelere seslenir ve sanatın sınırlarını genişletir. Aynı zamanda kişisel ve toplumsal özgürlüğü teşvik eder. Sürrealizm, edebiyattan sinemaya, heykelden seramiğe kadar birçok sanat dalına büyük etkilerde bulunur ve kültürel dünyada yankı uyandırır. Sürrealizm, sanatın özgürlüğünü artırır ve insanların kendi iç dünyalarını daha derinlemesine anlamalarına yardımcı olur. Bu nedenle sürrealizmin önemi, sanatın ve düşünce tarzının evrildiği ve insanların daha özgün bir ifade biçimi bulmalarına yardımcı olan bir etkiye sahiptir. Sürrealizm, seramik sanatına da diğer sanat dallarında olduğu gibi önemli katkılar sunmuştur. Seramik sanatçılarına geleneksel seramik formlarının sınırlarını zorlama ve geliştirerek ötesine geçme fırsatı vermiştir. Geleneksel seramik eserlerden saparak, seramik sanatçılarına nesneleri dönüştürme, yeniden tasarlama ve özgün ifadelerini sergileme özgürlüğü sunmuştur. Sürrealizmin etkisiyle, seramik sanatçıları mevcut formları sıradışı ve yaratıcı yollarla ele almış, seramik nesneleri dönüşümün ve sürrealist estetiğin birer aracı haline getirmişlerdir. Bu şekilde, sürrealizm seramik sanatının geleneksel kalıplarını kırarak, sanatçılara yeni bir dünya açmıştır. Bu çalışmada, alan yazın taraması ile nitel araştırma yöntemlerinden gözlem tekniğinden faydalanılmıştır. İncelenen literatür arasında sürrealizm ve seramik konularına odaklanılmış ve bu bağlamda gerçekleştirilen araştırmaların sonuçları dikkate alınmıştır. Bu temel üzerine yeni dekor tasarımları geliştirilmiş ve bu tasarımlar detaylı bir şekilde incelenerek yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Emerging as a movement that has created a radical change in the art world and way of thinking, surrealism challenges traditional rational thought, focuses on human psychology and emotional depth, addresses social issues and expands the boundaries of art. It also promotes personal and social freedom. Surrealism has a great impact on many branches of art, from literature to cinema, from sculpture to ceramics, and resonates in the cultural world. Surrealism increases the freedom of art and helps people understand their inner world more deeply. Therefore, the importance of surrealism has an impact on how art and thought evolved and helped people find a more original form of expression. Surrealism made important contributions to ceramic art, as in other branches of art. It has given ceramic artists the opportunity to push the limits of traditional ceramic forms and go beyond them by improving them. By deviating from traditional ceramic works, it offered ceramic artists the freedom to transform, redesign objects and display their original expressions. Under the influence of surrealism, ceramic artists handled existing forms in extraordinary and creative ways, turning ceramic objects into tools of transformation and surrealist aesthetics. In this way, surrealism broke the traditional patterns of ceramic art and opened a new world for artists. In this study, literature review and observation technique, one of the qualitative research methods, were used. Among the literature examined, surrealism and ceramics were focused on, and the results of research conducted in this context were taken into account. New decor designs were developed on this basis and these designs were examined and interpreted in detail.