Hemodiyaliz hastalarının beslenme alışkanlıklarının yaşam kalitesi üzerine olan etkisi
The effect of nutritional habits of hemodialysis patients on quality of life
- Tez No: 857563
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAYRİYE VEHİD
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Hemodiyaliz, hemodiyalizde beslenme, yaşam kalitesi, malnütrisyon, Hemodialysis, nutrition in hemodialysis, quality of life, malnutrition
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Demiroğlu Bilim Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Amaç: Böbrek yetmezliğine bağlı olarak hemodiyaliz tedavisi gören kişilerde ortaya çıkan en önemli problemlerden biri kişilerin yeterli beslenememesidir. Çalışmamızda bu konuya açıklık getirmek amacıyla, hemodiyaliz hastalarının beslenme düzeylerinin yaşam kalitesi üzerine olan etkisini irdelemeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: İstanbul ilinde yer alan diyaliz merkezleri ile iletişime geçilmiştir. Medikare Bağcılar Diyaliz Merkezinden kurum izni alındığı için çalışma bu merkezde yapılmıştır. Araştırma Ağustos 2022 – Eylül 2022 tarihleri arasında yapılmıştır. Veri toplama araçları olarak Nutrisyonel Risk Skoru-2002 (NRS-2002), Besin Tüketim Sıklığı Formu, SF-36 Yaşam Kalitesi Ölçeği kullanılmıştır. Bulgular: Yapılan çalışmada beslenme risk grupları ile yaşam kalitesi arasında, yaşam kalitesi alt boyutları ile cinsiyet arasında anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Sonuç: Elde edilen sonuçlara göre beslenme alışkanlıkları ve yaşam kalitesi ile ilgili daha kapsamlı çalışmalara gereksinim duyulmaktadır. Aylık diyaliz değerlendirmelerinde beslenme ve yaşam kalitesi skorlarının rutin olarak değerlendirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: One of the most important problems that occur in people undergoing hemodialysis treatment due to kidney failure is the inability to eat adequately. In our study, we aimed to examine the effect of nutrition levels of hemodialysis patients on the quality of life in order to clarify this issue. Material and Method: Dialysis centers in Istanbul were contacted. The study was carried out in this center, as the institutional permission was obtained from Medikare Bağcılar Dialysis Center. The research was carried out between August 2022 and September 2022. Nutritional Risk Score-2002 (NRS-2002), Food Consumption Frequency Form, SF-36 Quality of Life Scale were used as data collection tools. Results: In the study, significant relationships were found between nutritional risk groups and quality of life, and between sub-dimensions of quality of life and gender. Conclusion: According to the results obtained, more comprehensive studies on nutritional habits and quality of life are needed. It is recommended to routinely evaluate nutrition and quality of life scores in monthly dialysis evaluations.