Akıllı cam sistemlerin binanın enerji performansına etkisi: Konya Kentplaza Ofis örneği
The effect of smart glass systems on the energy performance of the building: Konya kentplaza Office example
  1. Tez No: 857594
  2. Yazar: KÜBRA ÖZTEMEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA TOSUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Mimarlık, Energy, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Akıllı malzemeler, Akıllı cam sistemler, Cam sistemler, Enerji analizi, Enerji verimliliği, Smart materials, Smart glazing Systems, Glazing Systems, Energy analysis, Energy efficiency
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Konya Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimarlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Mimarlık alanında cam sistemlerin yaygın kullanımı ve enerji giderlerinin artması enerji verimliliğine duyulan ihtiyacı artırmıştır. Enerji tüketimini azaltabilen Low-e cam teknolojisinin binalarda kullanımı önem kazanmıştır. Cam sistemlerin ısıl geçirgenlik kat sayısı değeri (U değeri) enerji tüketimini etkilemektedir. Düşük U değerlerine sahip cam sistemlerin kullanılmasıyla enerji tüketiminde azalma beklenmektedir. Bu tez çalışmasında Low-e cam sistemlere alternatif olarak akıllı malzemelerin entegre edildiği cam sistemlerin enerji performansı incelenmiştir. Kentplaza Ofis Binası'na ait çizim dosyalarının Revit programında modellenmesi ve Insigt eklentisiyle enerji simülasyonu yapılmıştır. Mevcut duruma ek olarak akıllı cam sistemlerin de enerji simülasyonları oluşturulmuştur. Revit programı farklı cam sistemlerin enerji performansını değerlendirmeye olanak sağlamıştır. Kentplaza Ofis Binası'nın mevcut durumuna göre termokromik cam sistemin uygulandığı senaryo %14,8 oranında, elektrokromik cam sistemin %9,7 oranında ve asılı parçacıklı cam sistemin %4,1 oranında enerji tüketiminde azalma sağladığı tespit edilmiştir. Ayrıca mevcut durum enerji verileriyle kıyaslandığında sıvı kristal cam sistemin enerji tüketimi %3,2 artmıştır. Fotokromik camlar ise mevcut cam sistemin enerji tüketimine göre %5,1'lik artış göstermiş ve en fazla enerji tüketen cam sistem olarak saptanmıştır. Böylece akıllı cam sistemlerin enerji verimliliği üzerindeki etkileri değerlendirilmiştir. Sonuç olarak cam sistemlere entegre edilecek akıllı malzemelerin özellikleri iyi bilinmelidir. İstenilen özelliğe göre seçilen akıllı cam sistemler ile enerji tasarrufu sağlamak mümkündür. Akıllı malzemeler, sürdürülebilirlik ilkesine uygun ve enerji verimliliğine katkı sağlayan yapı malzemesi alternatifleri olarak geliştirilmesine devam edilmektedir.
Özet (Çeviri)
The widespread use of glass systems in the field of architecture and the increase in energy costs have increased the need for energy efficiency. The use of Low-e glass technology, which can reduce energy consumption, in buildings has gained importance. The thermal permeability coefficient value (U value) of glass systems affects energy consumption. A reduction in energy consumption is expected by using glass systems with low U values. In this thesis study, the energy performance of glass systems in which smart materials are integrated as an alternative to Low-e glass systems was examined. The drawing files of the Kentplaza Office Building were modeled in the Revit program and energy simulation was made with the Insigt plug-in. In addition to the current situation, energy simulations of smart glass systems have also been created. The Revit program made it possible to evaluate the energy performance of different glass systems. According to the current situation of the Kentplaza Office Building, it has been determined that the scenario in which the thermochromic glass system is applied reduces energy consumption by 14.8%, the electrochromic glass system by 9.7% and the suspended particle glass system by 4.1%. Additionally, when compared to the current state energy data, the energy consumption of the liquid crystal glass system increased by 3.2%. Photochromic glasses, on the other hand, increased by 5.1% compared to the energy consumption of the existing glass system and were determined to be the glass system that consumes the most energy. Thus, the effects of smart glass systems on energy efficiency were evaluated. As a result, the properties of smart materials to be integrated into glass systems should be well known. It is possible to save energy with smart glass systems selected according to the desired feature. Smart materials continue to be developed as building material alternatives that comply with the principle of sustainability and contribute to energy efficiency.