Alfred Andersch'in Özgürlüğün Kirazları adlı romanında özgürlük ve esaret
Freedom and bondage in Alfred Andersch's novel Cherries of Freedom
- Tez No: 857596
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZENNUBE ŞAHİN YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Alman Dili ve Edebiyatı, German Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Alfred Andersch, II. Dünya Savaşı, Nasyonal Sosyalizm, Savaş Sonrası Alman Edebiyatı, Özgürlük, Esaret, Alfred Andersch, World War II, National Socialism, German Post- War Literature, Freedom, Captivity
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Alman Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu çalışmada, II. Dünya Savaşı'ndan sonra adı duyulmuş olan savaş sonrası Alman edebiyatının önemli yazarlarından Alfred Andersch'in hikayesi karşımıza çıkmaktadır.“Özgürlüğün Kirazları”adlı eserini Nasyonal Sosyalist ideolojinin insan üzerindeki yıkıcı etkisi ve bunun sonuçları ayrıca yazarın dünyaya bakış açısı, yaşadığı zorlukları ve sıkıntıları yapıtlarına yansıtma biçimi açısından irdeledik. Giriş bölümünde genel itibariyle Alfred Andersch'in hayatı, Nasyonal Sosyalizme karşı takındığı tavrı, yapıtları ve Alman edebiyatındaki önemli yeri incelenmiştir. Yazarın özgürlüğe olan tutkusunu açıklamak amacıyla hem kendisinin hem de çevresinin bu konu hakkındaki söylemleri neler söyledikleri de çalışmaya dâhil edilmiştir. Çalışmanın birinci bölümünde ise“Özgürlüğün Kirazları”adlı romanı özgürlük ve esaret kavramları açısından detaylı bir biçimde kaleme aldık. Bu kavramları ele alırken doğal olarak ana figürün içinde bulunduğu durumu çeşitli başlıklar altında sınıflandırarak irdeledik. Sonuç bölümünde ise, Alfred Andersch'in bu romanına ve hayata karşı tutumuna dair genel bir değerlendirme yaptık.
Özet (Çeviri)
In this study, we come across the story of Alfred Andersch, one of the important writers of post-war German literature, who became famous after World War II. We analysed his work“The Cherries of Freedom”in terms of the destructive effect of National Socialist ideology on human beings and its consequences, as well as the author's perspective on the world and the way he reflected the difficulties and troubles he experienced in his works. In the introduction, Alfred Andersch's life, his attitude towards National Socialism, his works and his important place in German literature are analysed. In order to explain the author's passion for freedom, the discourses of both himself and his environment on this subject were also included in the study. In the first part of the study, we have written the novel“Cherries of Freedom”in detail in terms of the concepts of freedom and bondage. While dealing with these concepts, we naturally examined the situation of the main figure by classifying it under various headings. In the conclusion, we give an overview of Alfred Andersch's novel and his attitude towards life.