Sicill-i Ahvâl defterlerine göre Hersek doğumlu Osmanlı devlet memurları
Born in Herzegovina according to registry books Ottoman civil officials
  1. Tez No: 857865
  2. Yazar: GÖKÇE YANARDAĞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜSEYİN SARAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyografi, Tarih, Biography, History
  6. Anahtar Kelimeler: Osmanlı Devleti, Hersek, Sicill-i Ahval Defterleri, Memurlar, Ottoman Empire, Hersek, Sicill-i Ahval Logs, officials
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Osmanlı Devleti'nde 1839 yılında Tanzimat'ın ilanı ile batı dünyası göz önüne alınmış ve batılı tarzda yeniliklerin yapılması için harekete geçilmişti. Yapılan yenilikler sonucunda Osmanlı Devleti'nde bürokrasi ön plana çıkmış ve memur alımlarında ciddi artışlar gözlemlenmiştir. Memurlarla ilgili Osmanlı Devleti'nde merkezi idare tarafından tutulmuş önceki yıllara ait pek fazla kayıt görülmemekteydi. Nihayetinde II. Abdülhamit dönemiyle merkezileşme çalışmaları üzerinde durulmuş ve bu çalışmalar hızlanmıştır. Devlet memurlarının takiplerini yapabilme ihtiyacından II. Abdülhamit döneminde Sicill-i Ahval Komisyonu adı verilen bir kurum meydana getirilmiştir. Bu komisyon sayesinde memurların kayıtlarının tutulacağı Sicill-i Ahval defterleri oluşturulmuştur. Sicill-i Ahval defterleri, Osmanlı Devleti'ndeki devlet memurları ile ilgili bilgileri ihtiva etmiştir. Bu defterde devlet memurları ile ilgili; doğum yerleri, doğum tarihleri, baba adı, baba mesleği, eğitim aldığı yerler, bildiği diller, sülale lakapları, hangi milletten olduğu, görevine başlama yaşı, göreve başlama durumu, görev aldığı yerler, görev süreci içinde aldığı maaşlar, hizmetinden ötürü almış olduğu rütbe, madalya, nişanlar ve aldıysa cezalar gibi birçok konu hakkında Sicill-i Ahval defterlerinde bilgiler yer almaktadır. Osmanlı Devleti'nde görevde bulunmuş memurlar hakkında yapılan bu çalışma Sicill-i Ahval Defterlerinden faydalanılarak ele alınmış ve bu çalışmada tespit edilen 42 Hersek doğumlu memur incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
With the declaration of Tanzimat in the Ottoman Empire in 1839, the western world was taken into consideration and the introduction of western innovations accelerated. As a result of the innovations made, bureaucracy gained importance in the Ottoman Empire and significant increases were observed in the recruitment of civil servants. There was no record of civil servants from previous years kept by the central administration in the Ottoman Empire. Ultimately, II. During the reign of Abdülhamit, centralization efforts were emphasized and these efforts accelerated. From the need to keep track of civil servants II. During the reign of Abdülhamit, an institution called the Sicill-i Ahval Commission was established. Thanks to this commission, Sicill-i Ahval books were created in which the records of civil servants would be kept. Sicill-i Ahval books contain information about civil servants in the Ottoman Empire. In this book, about civil servants; places of birth, dates of birth, father's name, father's profession, places of education, languages he knows, family nicknames, nationality, age at which he started his duty, status of starting his duty, places where he worked, salaries he received during his term of office, rank he received for his service, There is information in the Sicill-i Ahval books about many issues such as medals, decorations and penalties, if any. This study, which was conducted about the civil servants who served in the Ottoman Empire, was handled using the Sicill-i Ahval Books and 42 Herzegovina-born civil servants identified in this study were examined.