Nöropazarlama uygulamalarının etik bağlamda değerlendirilmesi: Bir anket çalışması
Ethical evaluation of neuromarketing applications: A survey study
  1. Tez No: 857866
  2. Yazar: TOPRAK GÖKHAN BAĞLAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EREN EKİN ERCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Nöropazarlama, Etik, Pazarlama, Tüketici, Beyin, Neuromarketing, Ethics, Marketing, Consumer, Brain
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Nöropazarlama Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Nöropazarlama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Pazarlama alanı günümüzde de gelişimini sürdürmeye devam etmektedir. Pazarlama sektörü, gelişmeler ile geniş tüketici kitlelerine ulaşmayı amaçlamaktadır. Ekonomik gelişmeler beraberinde daha çok ürün meydana getirmiştir. Bu durumun sonucunda tüketiciler için fazla seçenekler meydana gelmiştir. Tüketicinin hangi ürünü seçeceğinde pazarlama alanı etkilidir. Tüketicinin satın alma kararında fizyolojik ve psikolojik faktörlerde etkili olmaktadır. Tıbbi teknoloji ve psikoloji alanlarında da gelişim devam etmektedir. Bu gelişmeler beraberinde yeni bir alan olan nöropazarlamanın doğmasına neden olmuştur. Nöropazarlama, tüketicilerin satın alma kararında etkili olan bilinçaltı duygu ve düşüncelerini nöropazarlama tekniklerini kullanarak anlamaktır. Nöropazarlama yeni bir alan olması ve insanların bilinçaltını araştırmasından dolayı akla gelen ilk soru yapılan bu çalışmaların etik olup, olmadığıdır. Etik konusu sadece nöropazarlama alanında değil farklı disiplinlerde de yıllardır sürekli tartışılmaktadır. Etik, kişisel ya da grup ile yapılan davranışların doğruluğunu ahlaki değerler, standartlar ve ilkeler doğrultusunda belirleyen sistemdir. Bu çalışma ile tüketicilerin satın alma kararlarında bilinçaltının etkisini öğrenmek için nöropazarlama teknikleriyle insan beyni ile yapılan bilimsel çalışmalar anket yöntemiyle etik açıdan değerlendirilmiştir. Bu çalışmada nöropazarlama ve nöropazarlamanın etikliğine yönelik sonuçlar paylaşılmıştır. Katılımcıların %84.9'u etik bir dünyada yaşamadıklarını belirtirken %54.9'u bilimsel verilere güvendiğini belirtmiştir. Katılımcıların bilimsel verilere güvenmesinden nöropazarlama alanında yapılan çalışmalara da güvendiklerini sonucuna ulaşılabilir. Bu veriler katılımcıların nöropazarlama çalışmalarını desteklediklerini gösterir nitelikte. Katılımcıların %85.9'u insan beyni ile yapılan çalışmaları etik bulmaktadır. Verilerin reklam verenler tarafından kullanılmasını katılımcıların %62 si etik açıdan sakıncalı bulmakta olup %78,6'lık kısım pazarlamaya yönelik yapılan araştırmalara hukuki sınırlamalar getirilmesi gerektiğini düşünmektedir. Katılımcıların %73.8'i pazarlamaya yönelik çalışmaların akademik çatı alında, ticari kurumlardan bağımsız yürütülmesi gerektiğini düşünüyor. Özetle bu çalışmada öne çıkan en önemli bulgu, katılımcıların nörobilim araştırmalarını bilimsel amaçlarla desteklediği ancak pazarlama noktasında verilerin kullanılmasına karşı çıktığıdır.
Özet (Çeviri)
The field of marketing continues to develop today. The marketing sector aims to reach wide consumer masses with developments. Economic developments have brought with it more products. As a result of this situation, more options have emerged for consumers. The marketing field is effective in which product the consumer will choose. Physiological and psychological factors are effective in the purchasing decision of the consumer.Development continues in the fields of medical technology and psychology. These developments have led to the emergence of a new field, neuromarketing. Neuromarketing is to understand the subconscious emotions and thoughts of consumers that are effective in their purchasing decisions by using neuromarketing techniques. Since neuromarketing is a new field and researches the subconscious of people, the first question that comes to mind is whether these studies are ethical or not. The issue of ethics has been constantly discussed for years, not only in the field of neuromarketing, but also in different disciplines. Ethics is the system that determines the correctness of individual or group behavior in line with moral values, standards and principles. In this study, scientific studies conducted with the human brain with neuromarketing techniques were evaluated ethically with the survey method in order to learn the effect of the subconscious mind on the purchasing decisions of consumers. In this study, the results on neuromarketing and the ethics of neuromarketing are shared. While 84.9% of the participants stated that they do not live in an ethical world, 54.9% stated that they trust scientific data. It can be concluded that the participants trust the scientific data and they also trust the studies in the field of neuromarketing. These data show that the participants support neuromarketing studies. 85.9% of the participants find the work done with the human brain ethical. 62% of the participants think that the use of data by advertisers is ethically objectionable, and 78.6% think that legal restrictions should be imposed on research on marketing. 73.8% of the participants think that marketing studies should be carried out within the academic framework and independently of commercial institutions. In summary, the most important finding in this study is that the participants supported neuroscience research for scientific purposes, but opposed the use of data in marketing.