Namık Kemâl'in mektuplarında söz varlığı
The vocabulary of Namık Kemal's letters
- Tez No: 857957
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Namık Kemâl, Mektup, Söz varlığı, Namık Kemâl, Letter, Vocabulary
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bir dildeki sözlerin bütünü, söz hazinesi, söz dağarcığı, sözcük hazinesi vb. anlamlara gelen söz varlığı Türk dili ve edebiyatı için önemli bir çalışma konusudur. Söz varlığı çalışmaları Türk dilinin genişliğini ve zenginliğini ortaya koymak için önemlidir. Söz varlığı üzerine yapılan çalışmalar son dönemlerde artmaktadır. Bu durum da Türk dilinin önemli eserlerinin söz varlığı açısından incelenmesini sağlamaktadır. Namık Kemâl, gerek yazdığı roman ve tiyatroları gerek kaleme aldığı çok sayıda mektuplarıyla Türk edebiyatında önemli bir yer tutar. Namık Kemâl'in mektupları, konu ve mektup sayısı bakımından inceleme gerektiren bir konudur. Mektuplar çeşitli konularda, çeşitli kişilere yazılmıştır. Bu sebeple bu tez çalışması Namık Kemâl'in söz varlığını ortaya koymak amacıyla yazılmıştır.
Özet (Çeviri)
The totality of words in a language, vocabulary, vocabulary, vocabulary, etc. Vocabulary meanings are an important study subject for Turkish language and literature. Vocabulary studies are important to reveal the breadth and richness of the Turkish language. Studies on vocabulary have been increasing in recent years. This situation enables the important works of the Turkish language to be examined in terms of vocabulary. Namık Kemâl occupies an important place in Turkish literature with his novels and plays and many letters he wrote. Namık Kemâl's letters are a subject that requires examination in terms of subject and number of letters. The letters were written to various people on various subjects. For this reason, this thesis study was written to reveal the vocabulary of Namık Kemâl.