Permakültür uygulamalarının fen bilgisi öğretmen adaylarının sürdürülebilir kalkınmaya yönelik farkındalık ve tutumuna etkisi
The effect of permaculture practices on science teacher candidates' awareness and attitudes towards sustainable development
- Tez No: 857958
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA METİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: fen bilgisi öğretmen adayları, permakültür, sürdürülebilir kalkınma, sürdürülebilir kalkınma farkındalığı, sürdürülebilir kalkınmaya yönelik tutum, science teacher candidates, permaculture, sustainable development, sustainable development awareness, sustainable development attitude
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Bu çalışmada permakültür uygulamalarının fen bilgisi öğretmen adaylarının sürdürülebilir kalkınmaya yönelik farkındalık ve tutumlarındaki etkileri araştırmak amaçlanmaktadır. Çalışma 2022-2023 eğitim-öğretim yılı bahar yarıyılında üçüncü ve dördüncü sınıfta öğrenim gören toplam 40 öğretmen adayıyla gerçekleştirilmiştir. Karma araştırma yönteminin eş zamanlı paralel deseninin uygulandığı çalışma, bir deney grubu ve bir kontrol grubu olmak üzere iki grup ile yürütülmüştür. Kontrol grubuna ise mevcut öğretim programı dikkate alınarak sürdürülebilir kalkınma eğitimi verilmiştir. Çalışmanın ilk aşamasında Sürdürülebilir Kalkınma Farkındalık Ölçeği (SKFÖ) ve Sürdürülebilir Kalkınma Tutum Ölçeği (SKTÖ) kontrol ve deney gruplarına ön-test olarak uygulanmıştır Deney grubuna sürdürülebilir kalkınma eğitimine yönelik permakültür uygulamaları yapılırken kontrol grubuna ise mevcut öğretim programı dikkate alınarak sürdürülebilir kalkınma eğitimi verilmiştir. Son aşamada ön-test olarak uygulanan SKFÖ ve SKTÖ tekrar bütün gruplara son-test olarak uygulanmış. Ayrıca deney grubundan seçilen 10 öğretmen adayıyla permakültürün etkisine yönelik görüşmeler yapılmıştır. Çalışmadan elde edilen nicel verileri analiz etmede bağımlı ve bağımsız t-testi kullanılırken nitel verilerin analizinde içerik analizi kullanılmıştır. Yapılan nicel ve nitel analizler sonucunda permakültür uygulamalarının öğretmen adaylarının sürdürülebilir kalkınmaya yönelik farkındalık ve tutumlarını artırdığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to investigate the effects of permaculture practices on science teacher candidates' awareness and attitudes towards sustainable development. The study was conducted with 40 teacher candidates studying in the third and fourth grades in the spring semester of the 2022-2023 academic year. The study, the simultaneous parallel design of the mixed research method was applied, was conducted with two groups: experimental group and control group. Sustainable development education and permaculture practices were given to the experimental group (DG). In the control group, sustainable development course was given taking into account the current curriculum. In the first stage of the study, the sustainable development awareness scale (SDDS) and the sustainable development attitude scale (SKTÖ) were applied to the control and experimental groups as a pre-test. In the second stage, the permaculture design training developed by the researcher was applied to the experimental group for six weeks. In the last stage, SKFS and SKTS, which were applied as pre-tests, were applied again to all groups as post-tests. Additionally, interviews were held with 10 teacher candidates selected from the experimental group regarding the impact of permaculture. While dependent and independent t-test was used to analyze the quantitative data obtained in the study, content analysis was used to analyze the qualitative data. As a result of the analyseses, it was determined that permaculture practices increased teacher candidates' awareness and attitudes towards sustainable development.