Muhammed Mehdi el-Cevâhirî'nin şiirlerindeki trajedi
The tragedy in poetry of Muhammed Mehdi al-Jawahiri
- Tez No: 858190
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURULLAH YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: el-Cevâhirî'nin Şiirlerinde Trajedi, Muhammed Mehdi elCevâhirî, Büyük Arap Şairi. Modern Dönemde Irak Edebiyatı. Modern Arap Şiiri, Tragedy in Al-Jawahiri's poetry, Muhammad Mahdi Al-Jawahiri, Greatest Arab Poet, Modern Iraqi Literature, Contemporary Arabic Poetry
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arap Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
Bu araştırma, Muhammed Mehdi El-Cevâhirî'nin şiirlerindeki trajedi fenomenini incelemeyi amaçlamaktadır. El-Cevâhirî,“Arapların en büyük şairi”olarak adlandırılmış ve şiirlerindeki etkileyici edebi konumunu geniş etkisiyle göstermektedir. Araştırma, onun şiirlerindeki üzüntü ve trajik duyguları nesnel ve analitik bir yaklaşımla incelemektedir. Aynı zamanda, çağdaş bir şair olarak El-Cevâhirî'nin bazı üzücü olaylara karşı duygusal tepkilerini ve hislerini takip etmektedir. Bu, Muhammed El-Cevâhirî'nin trajedi şiiri konusundaki psikolojik motivasyonlarını anlamamıza yardımcı olabilir. Araştırma, bir giriş, iki ana bölüm ve bir sonuçtan oluşmaktadır. Girişte, 20. yüzyıl boyunca Irak'taki siyasi, sosyal ve kültürel durumlar ele alınmıştır. İlk bölümde Muhammed El-Cevâhirî'ye odaklanılmış, onun hayatı, edebi dil kullanımı, gazetecilik çalışmaları ve eserleri hakkında konuşulmuştur. İkinci bölüm, El-Cevâhirî'nin şiirlerindeki trajedi konusuna ayrılmış, onun özel ve genel trajedi konularını ele alarak devam edilmiştir. Araştırma, bu bölümlerden sonra elde edilen en önemli sonuçlarla tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This research aims to study the phenomenon of tragedy in the poetry of Muhammad Mahdi Al-Jawahiri, who is known as the greatest Arab poet. It seeks to highlight his distinguished literary position and wide influence through an objective and analytical study of some of his poems in which melancholy and tragic sentiments are evident. The research also traces his behavior as a contemporary poet and his sentiments towards certain sad events, which can reveal some of the psychological motives behind Al-Jawahiri's poetry of tragedy. The research is composed of an introduction, two main sections, and a conclusion. In the introduction, we discussed the political, social, and cultural conditions in Iraq during the 20th century. The first section of the study is dedicated to Al-Jawahiri, where we discussed his life, upbringing, poetic style, journalism work, and literary contributions. The second section of the study delves into the theme of tragedy in Al-Jawahiri's poetry, exploring both specific and general themes of tragedy in his work. Finally, we concluded the research by summarizing the key findings.