Üç boyutlu kampüs bilgi sistemi: Çukurova üniversitesi kuzey yerleşkesi örneği
Three-dimensional campus information system: The case of Çukurova university northern campus
- Tez No: 858201
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET ÇİLEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Kampüs Bilgi Sistemi, 3B Modelleme, İnsansız hava araçları, 3B görüntü üretimi, Campus Information System, 3D Modeling, Unmanned aerial vehicles, 3D image acquisition
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Bu çalışma da kampüs modellerinin hızlı, yüksek kalitede ve düşük veri boyutuyla üretilmesi için doku kaplama ve 3 boyutlu (3B) modelleme teknikleri entegrasyonu vurgulanmaktadır. Bu tekniklerle zenginleştirilen modeller, sayısal arazi modeliyle bütünleştirilerek Coğrafi Bilgi Sistemleri tabanlı 3B Kampüs Bilgi Sistemi'ne dönüştürülür. Bu sistem, kampüste yer alan binalar, yollar, yeşil alanlar ve alt yapı sistemlerini 3B olarak görselleştirerek bilgilerin merkezi bir yapı altında toplanmasını ve kullanıcıların ihtiyaç duyduğu konumsal bilgilere kolay erişimini sağlar. Özellikle geniş kampüslerde, kullanıcıların kampüs içindeki lokasyonlar gibi yaşamı etkileyen bilgilere erişimi zor olabilir. Bu nedenle interaktif bir kampüs haritası ve insansız hava araçlarıyla entegre edilmiş hızlı, güncel, üç boyutlu bir veri tabanı yapısı, kullanımı artırır. Üretilen web tabanlı 3B kampüs bilgi sistemi, kampüs yönetimi ve kullanıcılar arasındaki etkileşimi artırarak daha verimli bir bilgi paylaşımı sağlayacaktır. Sistem, öğrencilerin kampüs içindeki etkinlikler, restoranlar, kütüphaneler gibi sosyal mekanlara olan erişimini kolaylaştırmalı ve bu mekanların popülerlik durumunu göstermelidir. Ayrıca bu sistem kampüs içindeki trafik ve otopark durumunu göstererek kullanıcıların bu konularda bilinçli kararlar almasına yardımcı olacaktır. Kullanıcıların geri bildirimlerini almak ve sistemi sürekli olarak geliştirmek için bir geri bildirim mekanizması oluşturulmalıdır. Bu sayede, sistem her zaman kullanıcıların ihtiyaçlarına uygun olarak güncellenme olanağı sağlar.
Özet (Çeviri)
This study emphasizes texture mapping and 3D modeling techniques for rapid, high-quality, and low data-size campus models. Enriched models, integrated with digital terrain models, transform into a Geographic Information Systems-based 3D Campus Information System. This system centralizes information by visualizing buildings, roads, green areas, and infrastructure in 3D on the campus, facilitating easy access to spatial information. On extensive campuses, accessing information affecting daily life, such as locations, can be challenging. An interactive campus map integrated with unmanned aerial vehicles and a fast, up-to-date database enhances usability. The web-based 3D campus information system enhances interaction between campus management and users, promoting efficient information sharing. It should facilitate students' access to social spaces like activities, restaurants, and libraries, indicating popularity status. Additionally, it should display traffic and parking conditions, assisting users in making informed decisions. Establishing a feedback mechanism is essential for continuously improving the system to meet users' needs effectively.