Nübüvvet ile ilgili Kur'an kelimelerinin terimleşme süreci ve anlam problemleri
Terminology process of Qur'an words related to prophethood and meaning issues
- Tez No: 858326
- Danışmanlar: PROF. DR. RESUL ÖZTÜRK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kelam, Nübüvvet, Kelime, Terim, Kavram, Anlam, Qalam, Prophethood, Word, Terminology, Concept, Meaning
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 296
Özet
Kur'an'da yer alan çok sayıda kelime ve kavram üzerinde anlam tartışmaları bulunmaktadır. Bu çalışma nübüvvet ile ilgili Kur'an'da zikredilen“nebî, resûl, ismet, zelle, şefaat, makâm-ı mahmûd, ülü'l-azm, ehl-i beyt, vahiy, ilham, kitap, suhuf, ümmî, ruh, hikmet ve sidre”kelimeleri hakkındadır. Çalışmada bu kelimeler hakkındaki tartışmalar, kelam ilmindeki tanımları, anlam değişiklikleri ve bunların doğurduğu problemler ele alınmış, kapsamlı biçimde tahlil edilmeye çalışılmıştır. Kelimelerin terimleşme sürecini ortaya koyabilmek için semavi kitaplar, cahiliye şiirleri, sözlükler, tefsirler ve mütekellimlerin eserleri taranarak anlam değişiklikleri incelenmiştir. Kelimelerin bir kısmında anlam değişmesi, bir kısmında ise anlam daralması veya genişlemesi olduğu görülmüştür. Kur'an bütünlüğü dikkate alınmadan, rivayetlerin etkisi, mezhebi endişeler, farklı mezhep ya da ekollerin çabaları kelimelerin anlamları üzerinde değişime sebep olmuştur.
Özet (Çeviri)
There are discussions about the meanings of a lot of words and notions in the Qur'an. This study is about the words mentioned in the Qur'an that are related to prophethood, such as:“nabi”(prophet),“rasul”(messenger),“ismah”(infallibility),“zallah”(slip),“shafa'ah”(intercession),“makam mahmud”(the praised station),“ulu al-azm”(those with great determination),“ahl al-bayt”(family of the Prophet),“wahy”(revelation),“ilham”(inspiration),“kitab”(book),“suhuf”(scriptures),“ummī”(illiterate),“ruh”(spirit),“hikmah”(wisdom) and“sidrah”(lote tree). In this study, discussions about these words, their definitions in the Qalam discipline, semantic changes, and problems that emerged from these changes are discussed and analyzed extensively. In order to demonstrate the terminology process of these words, celestial books, jahiliyyah poems, dictionaries, glossaries, exegeses of Qur'an, and theologians' works are scanned, and semantic changes are examined. It has been observed that semantic changes have occurred in some words while in others, the meaning has narrowed or widened. By disregarding the unity of the Qur'an, the effects of rumors, sectarian worries, and different sects and écoles' efforts have caused semantic changes in the words.