Sıfır atık uygulamaları ve Talas Belediyesi örneği
Zero waste applications and Talas Municipality example
- Tez No: 858327
- Danışmanlar: PROF. YALÇIN ŞEVKİ YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sıfır Atık, Katı Atık, Geri dönüşüm, Ambalaj Atığı Toplama Ayırma Tesisi, Zero Waste, Solid Waste, Recycling, Packaging Waste Collection Separation Facility
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Sanayi devriminden günümüze kadar yavaşta olsa kendini gösteren ve artık etkisini iyice artıran küresel ısınma ve iklim değişikliği son yıllarda birçok ülkede öncelik kazanmış bir konu olup bu kapsamda ülkeler, çevre bileşenlerinin her biri üzerinde hissedilen olumsuz baskının azaltılabilmesi için çevre politikaları geliştirerek küresel anlamda ortak bir çözüm arayışına girmişlerdir. Çevrenin bileşenleri olan hava su ve toprağın insan faaliyetleri sonucu kirlenmesi doğanın özümleme kapasitesinin üzerinde kalmaktadır. Özümlenemeyen kirlilik özümlenme sırasını beklerken nüfus artışına bağlı olarak gelen yeni kirlilikler de bu sıraya eklenmektedir. Çevrenin bileşenleri üzerinde oluşan bu baskının azaltılabilmesi ve ekolojik toparlanmanın mümkün olabilmesi, paydaşların katılımı ve sürdürülebilir politikaları hayata geçirmesi ile sağlanabilir. Küresel Isınma ve İklim Değişikliği, neden sonuç ilişkisi içerisinde incelendiğinde çevre bileşenleri üzerinde oluşan baskıların toplam bileşkesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bileşenlerin tamamı incelenerek her biri üzerinde ayrı ayrı uygulanacak projeler ile Sağlıklı ve Dengeli bir çevre oluşturmak mümkündür, ancak çevre bileşenleri üzerinde giderek artan baskıların önüne geçilmediği takdirde geri dönüşün zorlanacağı ve geri dönüşün mümkün olmayacağı eşik değerin de geçileceği olasıdır. Küresel bir tehdit olan iklim değişikliği konusunda ülkemizde de bir takım politikalar benimsenmiş ve hayata geçirilmiştir. Bu politikalardan biride 2019 yılında yönetmeliği yürürlüğe giren Sıfır Atık Projesi'dir. Proje halkı, sanayiyi ve devletin bütün kademelerini kapsayacak şekilde devleti oluşturan bütün unsurları ortak payda da birleştirmiştir. Bu çalışmamızda Sıfır atık projesinin gereklilikleri yerel olarak incelenmiş ve Talas Belediyesinin proje kapsamında uygulamalarının gerçekliği araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Global warming and climate change, which has manifested itself, albeit slowly, from the industrial revolution to the present day and has increased its impact, has gained priority in many countries in recent years, and in this context, countries seek a common solution globally by developing environmental policies in order to reduce the negative pressure felt on each of the environmental components. The pollution of the air, water and soil, which are the components of the environment, as a result of human activities remains above the absorptive capacity of nature. While the non-assimilable pollution is waiting for the assimilation order, new pollutions coming due to population growth are added to this order. Reducing this pressure on the components of the environment and enabling ecological recovery can be achieved by the participation of stakeholders and implementing sustainable policies. When Global Warming and Climate Change are examined in a cause-effect relationship, we come across as the total resultant of the pressures on environmental components. It is possible to create a Healthy and Balanced environment by examining all the components and implementing projects on each separately, but if the increasing pressures on the environmental components are not prevented, it is possible that the return will be difficult and the threshold value at which return will not be possible will be exceeded. A number of policies have been adopted and implemented in our country regarding climate change, which is a global threat. One of these policies is the Zero Waste Project, whose regulation came into effect in 2019. The project has combined all the elements that make up the state in a common denominator, covering the people, industry and all levels of the state. In this study, the requirements of the Zero waste project were examined locally and the reality of Talas Municipality's applications within the scope of the project was investigated.