Örgüt kültürünün sağlık kurumlarında çalışan bireylerin değişime açıklıklarına etkisi, davranışlara yönelik etik ikliminin aracılık rolü
The effect of organizational culture on the openness to change of individuals working in health institutions, the mediating role of ethical climate towards behaviors
  1. Tez No: 858466
  2. Yazar: İBRAHİM MONİS
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH ÇALIŞKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Eğitimi, Health Education
  6. Anahtar Kelimeler: İç Odaklı Örgüt Kültürü, Örgütsel Değişime Açıklık, Davranışlara Yönelik Etik İklim, Değişime Açıklık, Internally Focused Organizational Culture, Openness to Organizational Change, Ethical Climate for Behaviors, Openness to Change
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Toros Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışma, örgüt kültürü, örgütsel değişime açıklık ve örgütsel etik iklim konularını detaylı bir şekilde ele alarak, bu faktörler arasındaki ilişkileri anlamayı hedeflemektedir. İlk olarak, örgüt kültürünün tanımı ve önemi üzerinde durulmaktadır. Ardından, örgüt kültürünün iç ve dış odaklı boyutları incelenmekte, iç odaklı örgüt kültürünün bileşenleri detaylı bir şekilde açıklanmaktadır. İkinci bölümde, örgütsel değişim kavramı tanımlanmakta ve bu değişimin iş dünyasındaki önemi vurgulanmaktadır. Örgütsel değişime açıklık kavramı, tanımı ve önemi ile ayrı bir baslık altında ele alınarak, bireysel ve örgütsel faktörlerin bu açıklığı nasıl etkilediği üzerinde durulmaktadır. Üçüncü bölümde, etik kavramının tanımı ve önemi açıklanarak, etik iklimin bu kapsamda nasıl ele alındığı incelenmektedir. Kurallara ve davranışlara yönelik etik iklim boyutlar detaylı bir şekilde açıklanmakta ve örgütsel etik iklimin tanımı ile önemi vurgulanarak aktarılmaktadır. Bunlara ek olarak araştırmada, değişkenlerin arasındaki ilişkiler incelenmiş olup uygun analizler gerçekleştirilmiştir. Bu analizlere göre örgüt kültürünün sağlık kurumlarında çalışan bireylerin değişime açıklık ve davranışlara yönelik etiğin aracılık rolü arasında anlamlı ve pozitif bir ilişkinin olduğu ortaya çıkmaktadır. Ayrıca bu verilere göre iç odaklı örgüt kültürü ile örgütsel değişime açıklık, iş odaklı örgüt kültürü ile davranışlara yönelik etik iklim, örgütsel değişime açıklık ile davranışlara yönelik etik iklim arasında pozitif ve anlamlı bir ilişki olduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to understand the relationships between these factors by examining the issues of organizational culture, openness to organizational change and organizational ethical climate in detail. First, the definition and importance of organizational culture is emphasized. Then, the internal and exterally focused dimensions of organizational culture are examined, and the components of internally focused organizational culture are explained in detail. In the second chapter, the concept of organizational change is defined and the importance of this change in the business world is emphasized. The concept of openness to organizational change, its definition and importance are discussed under a separate heading, and how individual and organizational factors affect this openness is emphasized. In the third chapter, the definition and importance of the concept of ethics is explained and how ethical climate is handied in this context is examined. Ethical climate dimensions regarding rules and behaviors are explained in detail and the definition and importance of organizational ethical climate are emphasized. In addition, in the research, the relationships between the variables were examined and appropriate analyzes were carried out. According to these analyses, it is revealed that there is a significant and positive relationship between organizational culture and the mediating role of ethics towards behavior and openness to change of individuals working in health institutions. In addition, these data revealed that there is a positive and significant relationship between internally focused organizational culture and openness to organizational change, internally focused organizational culture and ethical climate towards behaviors, and openness to organizational change and ethical climate towards behaviors.