Sürdürülebilir turizme ilişkin ziyaretçi tutumlarının tekrardan ziyaret niyeti üzerindeki etkisi: Cumalıkızık örneği
The impact of attitudes towards sustainable tourism on intentionto re-arrive: Sample of Cumalıkızık
  1. Tez No: 858495
  2. Yazar: NAGİHAN ÇARIKÇI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DUYGU BORA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Aşırı Turizm, Sürdürülebilir Turizm Tutumu, Tekrardan Gelme Niyeti, Cumalıkızık, Overtourism, Sustainable Tourism Attitude, Intention To Come To Re-Arrive, Cumalıkızık
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kapadokya Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm Rehberliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Turist Rehberliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Osmanlı Döneminin mimari yapı örnekleri, doğal ve kültürel zenginlikleri ile dünyanın nadir güzellikteki köylerinden biri olan Cumalıkızık Köyü, geçmişten günümüze, sürdürmeye çalıştığı gelenek ve göreneklere dayalı yaşam biçimiyle, UNESCO Dünya Miras Listesinde haklı yerini almıştır. Özellikle bahar, yaz ayları ve özel günlerde (Ahududu festivali, vb.) yoğun bir kalabalığa ev sahipliği yapan Cumalıkızık Köyüne olan talep, bölgedeki turizmin sürdürülebilirliğinin sağlanmasını zorunlu hale getirmektedir. Bu çalışmanın amacı, sürdürülebilir turizm tutumlarının tekrardan gelme niyeti üzerindeki etkisinin ölçülmesine yöneliktir. Araştırma, SPSS 25.0 ve AMOS 23.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Sosyo-demografik özelliklerine göre % 47,7 sinin kadın, %52,3' ünün erkek olduğu 352 katılımcıdan oluşan bir araştırmadır. Katılımcıların gelir durumlarına, mesleklerine, ziyaret amaçlarına, ziyaret sıklığına, ziyaret edilen mevsime, destinasyon bilgilerine, ziyaret şekillerine göre aşırı turizmin önlenmesi ve sürdürülebilir gelişim boyutu ile etkin sürdürülebilir yönetim puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu görülmektedir. Elde edilen bulgular, aşırı turizmin önlenmesi, sürdürülebilir gelişimin, etkin sürdürülebilir yönetimin, sürdürülebilirliğin desteklenmesi ve sosyal sürdürülebilirlik boyutlarının, tekrardan ziyaret etme üzerinde istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif yönlü bir etkisi olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Cumalıkızık Village, which is one of the rare beautiful villages of the world with its architectural building examples of the Ottoman Period, natural and cultural richness, has taken its rightful place in the UNESCO World Heritage List with its way of life based on traditions and customs that it tries to maintain from the past to the present. The demand for Cumalıkızık Village, which hosts an intense crowd especially in spring, summer and special days (Raspberry festival, etc.), makes it imperative to ensure the sustainability of tourism in the region. The aim of this study is to measure the effect of sustainable tourism attitudes on repeat visit intention. The research was analyzed using SPSS for Windows 25.0 and AMOS 23.0 software. According to the socio-demographic characteristics, the study consists of 352 participants, 47.7% of whom are female and 52.3% of whom are male. It is seen that there is a statistically significant difference between the scores of prevention of overtourism and sustainable development dimension and effective sustainable management according to the income status, occupation, purpose of visit, frequency of visit, season of visit, destination information, visit patterns of the participants. The findings show that prevention of overtourism, sustainable development, effective sustainable management, promoting sustainability and social sustainability dimensions have a statistically significant and positive effect on repeat visits.