Önceki gebeliğinde komplikasyonu olan gebelerde posttravmatik stres bozukluğu semptomları ve sosyal destek düzeyleri arasındaki ilişki
The relationship between posttraumatic stress disorder symptoms and social support levels in pregnant women with complications in their previous pregnancy
  1. Tez No: 858498
  2. Yazar: MELİS EKİCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE GERÇEK ÖTER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Gebelik, Gebelik Komplikasyonları, Posttravmatik Stres Bozukluğu, Sosyal Destek, Pregnancy, Pregnancy Complications, Posttraumatic Stress Disorder, Social Support
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Amaç: Önceki gebeliğinde komplikasyonu olan gebelerde posttravmatik stres bozukluğu semptomları ve sosyal destek düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla yapıldı. Gereç ve Yöntem: Analitik ve kesitsel tipteki bu araştırma Aydın Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi ve Aydın Adnan Menderes Üniversite Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum kliniği gebe polikliniğine başvuran, en az 12 haftalık, önceki gebeliğinde komplikasyonu olan 301 gebe ile 04.10.2021-03.10.2022 tarihleri arasında yürütülmüştür. Veriler Gebe Tanıtıcı Formu, Posttravmatik Stres Bozukluğu Soru Listesi Sivil Versiyonu (PTSBSL-SV) ve Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği (ÇBASDÖ) kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizi tanımlayıcı istatistikler, Mann Whitney U Testi, Kruskal Wallis Varyans Analizi kullanılarak yapılmıştır. Bulgular: Çalışmaya katılan gebelerin ortanca yaşı 29,0 (18,0-44,0) bulunmuştur. Gebelerin %57,8'inin ilkokul mezunu olduğu, %73,8'inin herhangi bir işte çalışmadığı, %72,4'ününde gelirin gidere denk olduğu, %83,7'sinin çekirdek aile tipi yapısında, %91,4'üne eşinin destek olduğu saptanmıştır. Gebelerin %59,8'inin 28 hafta ve üzeri gebelik haftasında olduğu, %40,9'unun toplam dört ve üzeri gebeliği olduğu, %66,4'ünün düşük yaptığı, %68,8'inin gebeliğinin planlı olduğu, %58,5'inin doğum öncesi bakım aldığı tespit edilmiştir. Çalışmaya katılan gebelerin PTSBSL-SV'den aldıkları toplam puanın 28,6±10,4 olduğu ve alt boyut puan ortalamalarının sırasıyla yeniden yaşamanın 7,7±4,5, kaçınmanın 11,0±4,2, aşırı uyarılmışlığın 10,0±3,9 olduğu belirlenmiştir. ÇBASDÖ'den alınan toplam puan ortalamasının 64,4±16,1, aile alt boyut puan ortalamasının 25,2±4,8, arkadaş alt boyut ortalamasının 19,1±8,3, özel bir insandır alt boyut ortalamasının 20,1±7,7 olduğu görülmüştür. Araştırmadan elde edilen bulgular doğrultusunda Gebelerin PTSBSL-SV toplam puanı ile ÇBASDÖ toplam puanı arasında negatif yönde düşük düzeyde istatiksel olarak anlamlı ilişki saptanmıştır. Gebelerin sosyodemografik özellikleri (eşin destek olma durumu) ve obstetrik özellikleri (gebeliğe bağlı bir sorun yaşama durumu ve doğum öncesi bakım alma durumu) ile PTSBSL-SV puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanmıştır. Gebelerin sosyodemografik özellikleri (yaş, eğitim durumu, eşin eğitim durumu, eşin destek olma durumu) ile ÇBASDÖ puanları arasında anlamlı ilişki saptanmışken, obstetrik özellikleri ile ÇBASDÖ puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki tespit edilmemiştir. Sonuç: Araştırmadan elde edilen bulgular doğrultusunda, önceki gebeliğinde komplikasyonu olan gebelerde posttravmatik stres bozukluğu ve sosyal destek düzeyleri arasındaki ilişkinin negatif yönde olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Sağlık profesyonellerinin doğum öncesi izlemlerde önceki gebeliğinde komplikasyonlu olan gebelerin PTSB ve sosyal destek düzeylerini belirlemeleri önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: It was conducted to examine the relationship between posttraumatic stress disorder symptoms and social support levels in pregnant women who had complications in their previous pregnancy. Material and Method: This analytical and cross-sectional study was carried out between 04.10.2021 and 03.10.2022 with 301 pregnant women who were at least 12 weeks old and applied to the Gynecology and Obstetrics Clinic of Aydın Gynecology and Childhood Hospital and Aydın Adnan Menderes University Hospital. Data were collected using the Pregnant Descriptive Form, the Civil Version of the Posttraumatic Stress Disorder Questionnaire (PTSBSL-SV), and the Multidimensional Scale of Perceived Social Support. Data analysis was performed using descriptive statistics, Mann Whitney U Test and Kruskal Wallis Analysis of Variance. Results: The median age of the pregnant women participating in the study was 29.0 (18.0-44.0). 57.8% of the pregnant women were primary school graduates, 73.8% were not employed in any job, 72.4% had income equal to expenses, 83.7% had a nuclear family type structure, 91.4% had a nuclear family type structure. It was determined that his wife was supportive. 59.8% of the pregnant women were at 28 weeks of gestation and above, 40.9% had a total of four pregnancies or more, 66.4% had a miscarriage, 68.8% had a planned pregnancy, 58% It was determined that of them received prenatal care. The total score of the pregnant women participating in the study from the PTSBSL-SV was 28.6±10.4, and the mean subscale scores were 7.7±4.5 for reexperiencing, 11.0±4.2 for avoidance, and 10.0±3.9 for hyperarousal, respectively. The total mean score obtained from MSPSS is 64.4±16.1, the family subscale mean 25.2±4.8, the friends subscale mean 19.1±8.3, the special person subscale mean 20.1±7.7 It was found to be. A negative, low-level, statistically significant relationship was found between the pregnant women's PTSBSL-SV total score and their MSPSS total score. A statistically significant correlation was found between the sociodemographic characteristics (spousal support status) and obstetric characteristics (pregnancy-related problems and prenatal care status) and PTSBSL-SV scores of the pregnant women. While a significant correlation was found between the sociodemographic characteristics (age, education level, education level of the spouse, the support status of the spouse) and the MSPSS scores of the pregnant women, no statistically significant correlation was found between the obstetric characteristics and MSPSS scores. Conclusion: In line with the findings of the study, it was concluded that the relationship between post-traumatic stress disorder and social support levels in pregnant women who had complications in their previous pregnancy was negative. It is recommended that health professionals determine the PTSD and social support levels of pregnant women with complications in their previous pregnancies during prenatal follow-ups.