Ameliyathane hemşirelerinin kanıta dayalı uygulamalara ilişkin tutumlarında mesleki profesyonelliklerinin etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of professional professionality on the attitudes of operating room nurse on evidence-based practices summary
  1. Tez No: 858497
  2. Yazar: AYŞEGÜL ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLAY OYUR ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Ameliyathane Hemşireliği, Kanıta Dayalı Hemşirelik, Mesleki Profesyonelli, Operating Room Nursing, Evidence-Based Nursing, Professional Professionalism
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Amaç: Bu araştırmada, ameliyathanede çalışan hemşirelerin kanıta dayalı uygulamaya ilişkin tutumları ile mesleki profesyonellikleri arasındaki ilişkiyi belirlemek amaçlandı. Yöntem: Çalışma tanımlayıcı tiptedir. Araştırma evrenini Ege bölgesinde yer alan illerde bulunan tüm kamu ve özel hastanelerde çalışan ameliyathane hemşireleri oluşturdu. Çalışmada G Power (Güç Analizi) hesaplama formülü kullanıldı. Bu doğrultuda araştırmaya alınacak en az katılımcı sayısı 125 olarak belirlendi. Toplam katılımcı 152 kişiden oluştu. Veri toplanmasında; hemşirelere cinsiyet, yaş, eğitim durumu, görev süresi, çalışma şekli, çalıştığı bölüm, daha önce Kanıta Dayalı Uygulama (KDU) terimini duyma durumu, bilimsel dergi üyeliği, mesleki derneğe üyelik, mesleki yayınları takip etme durumu, şu an devam eden mesleki eğitim süreci, kurumda KDU hizmetiçi eğitim alma durumu, eğitim hayatında KDU dersi alma durumu, daha önce KDU'ya yönelik bilimsel araştırmaya katılma durumu ile ilgili soruları içeren tanıtıcı bir form uygulandı. Ayrıca hemşirelere kanıta dayalı tutum düzeyini ölçmek için Kanıta Dayalı Hemşireliğe Yönelik Tutum Ölçeği (KDHYTÖ) ve mesleki profesyonelliği ölçmek için ise Meslekte Profesyonel Tutum Envanteri (MPTE) kullanıldı. Elde edilen verilerin analizi (SPSS 25.0 for windows) programında analiz edildi. Bulgular: Ameliyathane hemşirelerinin mesleki profesyonelliklerinin kanıta dayalı uygulamalarda cinsiyet, eğitim durumu, devam eden eğitim süreci, mesleği tercih etme durumu, meslekten memnuniyeti, KDU terimini daha önceden duymaları, eğitim hayatında KDU eğitimi alıp almadığı, mesleki dernek üyeliği, meslekle ilgili yayın takip etmeleri gibi alt boyutlarda etkili olduğu saptandı. Diğer alt boyutlarda anlamlı bir fark bulunmadı. Hemşirelerin mesleki profesyonelliklerinin artması ile kanıta dayalı uygulamalarda daha açık olduğu ve uyguladıkları belirlendi. Sonuçlar: Ameliyathane hemşirelerinin, mesleki profesyonelliklerinin çalışma alanında kanıta dayalı uygulamaları arttırdığı ortaya çıktı.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study was carried out to determine the effect of professional professionalism of nurses working in the operating room on evidence-based practice stressors perceived by intensive care nurses and their perception of moral support. Method: The study is a descriptive type study. The research population consisted of nurses working in operating rooms in all public and private hospitals in the provinces of the Aegean region. In the study, the G Power (Power Analysis) calculation formula for the sample size with a known population was used. Accordingly, the minimum number of participants to be included in the study was determined as 125 and the total number of participants consisted of 152 people. In data collection; Nurses were asked about gender, age, education level, tenure, type of work, department they work in, whether they have heard of the term Evidence-Based Practice (EBP) before, scientific journal membership, membership in a professional association, status of following professional publications, current professional training process. An introductory form was applied, including questions about the status of receiving EBP in-service training in the institution, the status of taking EBP courses during education, and the status of previously participating in scientific research on EBP. In addition, the Evidence-Based Nursing Attitude Scale (KDHYTO) was used to measure the level of evidence-based attitudes towards nurses, and the Professional Attitude Inventory (MPTE) was used to measure professional professionalism. The data obtained was analyzed using the program (SPSS 25.0 for windows). Findings: Sub-processes such as gender, education status, continuing education process, choice of profession, satisfaction with the profession, hearing the term KDU more standard, not receiving the KDU training consumed by the training, consumer association centers, following the profession-related publications, on which the professionalism evidence of the operating room staff is based, are effective. for. No difference was found in other substructures It has been determined that nurses are more open to and apply evidence-based practices as their professionalism increases. Results: It has been revealed that the professionalism of operating room nurses increases evidence-based practices in the workplace.