Endometrioma tanısı olan reprodüktif dönemdeki kadınlarda 'Cysteine-rich heparin-binding protein (CCN-1 protein)' seviyesinin ölçülmesi ve hastalığın şiddeti ile ilişkisinin değerlendirilmesi
Measuring the level of 'Cysteine-rich heparin-binding protein (CCN-1 protein)' in women in the reproductive period with endometrioma diagnosed and evaluating their relationship with the severity of the disease
  1. Tez No: 858750
  2. Yazar: ÖZGE SAYGILI İRHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF ÜSTÜN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Endometrioma, Angiogenesis, CCN-1 (Cystein rich heparin binding protein 61)
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Amaç: Endometriozis, reprodüktif yaştaki kadınların %10'unu etkileyen kronik pelvik ağrıya ve infertiliteye neden olan yaygın bir jinekolojik hastalıktır. Endometriozis gelişimi ile ilgili ilk ortaya konulan ve en çok kabul gören hipotez; retrograd menstrüasyon teorisidir. Dökülen endometrium dokusunun retrograd akımına ek olarak peritoneal yüzeylere ve ovaryan dokuya implantasyonu için bozulmuş immünolojik mekanizmasına ek olarak yeni kan damarları oluşumu gereklidir. Bu çalışmada endometrioma tanılı hastalarda ektopik endometrial dokuda eksprese edildiği ve anjiogenezi regüle ettiği saptanan CCN-1 (Cry61-Cystein rich heparin binding protein 61)'in serum seviyelerini değerlendirmeyi amaçladık. Yöntem: Bu prospektif, tek merkezli, vaka kontrol çalışmasında; endometrioma tanılı, reprodüktif dönemdeki (18-45 yaş) 30 hasta çalışma grubuna ve aynı yaş grubundaki tanımlanabilen jinekolojik patolojisi olmayan 32 kontrol grubu hastası çalışmaya dahil edildi. Son 6 ay içerisinde herhangi bir sebep ile oral kontraseptif, progestojen ve GnRH analoğu kullanımı olan hastalar çalışmaya dahil edilmedi. Çalışmaya dahil edilen her hastanın demografik verileri ve klinik özgeçmişleri gibi parametreler kaydedilmiştir. CCN-1 serum örneklerinde ELİSA (Enzyme-Lİnked Immunosorbent Assay) yöntemi ile çalışıldı. Sonuçlar: Endometrioma tanılı hastaların serumlarında kontrol grubuna göre CCN-1(Cry61-Cystein rich heparin binding protein 61) seviyeleri anlamlı olarak yüksek saptandı. CA-125 ile kıyaslandığında endometrioma tanısında sensitivite ve spesifitesi daha düşük bulundu. CA125 ile kullanıldığında tanıda sensitivitede ve spesifitede artış izlendi. Tartışma: Endometriozis tanılı hastalarda CA125 ile görüntüleme yöntemleri birlikte kullanıldığında endometrioma tanısı için daha güvenilir sonuçlar elde edilebilir. Sonuçlar, farklı biyobelirteçlerin kombinasyonunu içeren çoklu bir yaklaşımın, endometriyozisli hastalarda endometrioma için daha sağlam bir tanı stratejisi sunabileceğini desteklemektedir. Bu bulguları doğrulamak ve CCN-1 ve CA-125'in klinik kullanımını daha geniş bir bağlamda keşfetmek için daha büyük örneklemlerle ve çeşitli popülasyonlarla ilgili daha fazla çalışmalara ihtiyaç vardır. Ayrıca, CCN-1'in endometrioma patogenezindeki altta yatan mekanizmalarının araştırılması, hastalığın ve biyomoleküler belirteçlerinin daha derin bir anlayışına katkıda bulunabilir. Anahtar Kelı̇meler: Endometrioma, Anjiogenez, CCN-1(Cry61-Cystein rich heparin binding protein 61)
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objectıves: Endometriosis is a prevalent gynecological disorder affecting 10% of women in reproductive age, leading to chronic pelvic pain and infertility. The most widely accepted hypothesis regarding the development of endometriosis is the retrograde menstruation theory. In addition to the retrograde flow of shed endometrial tissue, the disrupted immunological mechanisms necessary for implantation on peritoneal surfaces and ovarian tissue, as well as the formation of new blood vessels, are crucial. This study aims to evaluate the serum levels of CCN-1 (Cystein rich heparin binding protein 61), which has been identified to be expressed in ectopic endometrial tissue and to regulate angiogenesis, in patients diagnosed with endometrioma. Methods: In this prospective, single-center, case-control study, a total of 30 patients diagnosed with endometrioma in the reproductive age group (18-45 years) and 32 control patients without identifiable gynecological pathology in the same age range were included. Patients with any use of oral contraceptives, progestogens, or GnRH analogs for any reason in the last 6 months were excluded from the study. Parameters such as demographic data and clinical history were recorded for each patient included in the study. CCN-1 levels in serum samples were analyzed using the Enzyme-Linked Immunosorbent Assay (ELISA) method. Results: The CCN-1 (Cystein rich heparin binding protein 61) levels in the sera of patients diagnosed with endometrioma were found to be significantly higher compared to the control group. When compared to CA-125, it exhibited lower sensitivity and specificity in the diagnosis of endometrioma. However, when used in conjunction with CA-125, an increase in both sensitivity and specificity was observed. Dıscussıon: The combined use of CCN-1 and CA-125 in patients diagnosed with endometriosis may yield more reliable results for the diagnosis of endometrioma. The findings of this study indicate that CCN-1 levels are significantly elevated in the sera of patients with endometrioma, suggesting its potential as a diagnostic marker for this condition. However, when compared to CA-125 alone, CCN-1 exhibited lower sensitivity and specificity in diagnosing endometrioma. The incorporation of CA-125 alongside CCN-1 led to an improvement in both sensitivity and specificity, highlighting the potential synergistic effect of these biomarkers in enhancing diagnostic accuracy. The results support the idea that a multimodal approach, involving the combination of different biomarkers, may provide a more robust diagnostic strategy for endometrioma in patients with endometriosis. Further studies with larger sample sizes and diverse populations are warranted to validate these findings and explore the clinical utility of CCN-1 and CA-125 in a broader context. Additionally, investigating the underlying mechanisms of CCN-1 in the pathogenesis of endometrioma could contribute to a deeper understanding of the disease and its biomolecular markers.