ظاهرتا الحذف والإبدال في مصحف نوري حافظ عثمان الملقب بقايش زاده(سورة البقرة أنموذجًا)
Kayışzâde lakabı ile tanınan Hâfız Osman Nûri mushafında hazf ve ibdal olgusu: Bakara Suresi örneği / The phenomenon of omission (hazf) and substitution (ibdal) in the mushaf of Hâfız Osman Nûri, known as Qaishzadeh: The Surah al-Baqarahas a model
  1. Tez No: 858977
  2. Yazar: MARWA SALHA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ADEL ABUSHAAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Hâfız Osman Nûri, Osmanlı hattı, hazf, ibdal, Nuri Hafiz Othman, Rasm Uthmani, Hazf, Ibdal
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Çalışmada, Osmanlı hattındaki hazf ve ibdal olguları ele alınmıştır. Kayışzâde lakaplı Hâfız Osman Nûri'nin hicrî 1305 yılında kaleme aldığı mushafın Osmanlı hattına yakınlık derecesini, İmam el-Danî'nin hattıyla temsil edilen Medine mushafı ve Ebu Amr ed-Dani'nin hattı olan Libya Cemahiriyesi mushafı ile karşılaştırarak ortaya koymayı amaçlayan araştırmacı, bunun için Bakara Suresi'ni örnek almıştır. Çalışmada söz konusu üç mushafın tarifiyle ilgili hususlarda betimleyici yöntem izlenirken mushaflardaki muhtelif olan kelimelerin sayısını sınırlamada tümevarım yaklaşımı kullanılmıştır. Bunun sonucunda elde edilen kelimeler, Kur'an-ı Kerim'e sunulup analitik bir yöntemle karşılaştırmalı sonuçlara yer verilmiştir. Araştırmacı, yukarıda bahsi geçen üç mushaf arasında bir tutarsızlık bulunmaması nedeniyle araştırmasının alanı olmayan Kayışzâde'nin hattını takip eden diğer Osmanlı hattının örneklerine de değinmiştir. Çalışma, standart hattı göz önünde bulundurarak Hâfız Osman Nûri'nin Hicrî 1305 tarihinde yazmış olduğu mushafın hazf edilen“elif”harfleri dışarda bırakılırsa, her yönüyle Osmanlı hattına en yakın nüsha olduğu sonucuna varılmıştır. Yine çalışmada söz konusu hattın Libya Cemahiriyesi mushafı ile mutabakat oranının, Medine Mushafı ile mutabakat yüzdesinden daha fazla olduğu ispat edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study examined two aspects of Rasm Uthmani which are the aspects of omission (Hazf) and substitution (Ibdal). It examined them by studying Surah al-Baqarah, as a model, in the Mushaf of Nouri Hafez Othman, nicknamed Qaishzadeh, which he wrote in 1305 AH. This Mushaf was studied to show the extent of commitment to Rasm Uthmani by comparing it with the Mushaf of Medina, which is based on the Rasm rules of Imam Abu Dawood, and the Mushaf of Libyan Jamahiriya, which is based on the Rasm rules of Imam Abu Amr al-Dani. The descriptive method was used to define the three Mushafs, followed by the inductive method to count the words written differently. After that, the analytical approach was utilized by searching the references of Rasm al-Mushaf to define the rules according to which these words were written and then come up with results. Other aspects of Rasm Uthmani, that are not the focus of this study, were mentioned at the end of this study and it was found that there is no contradiction between the three aforementioned Mushafs with regard to these other aspects as they all followed Rasm Uthmani in these aspects. This study concluded that the Mushaf of Nuri Hafez Othman, written in 1305 AH, is in agreement with Rasm Uthmani in all aspects with the exception of deleted Alif letters as they were written according to the standard orthography. It also concluded that the Mushaf of Nuri Hafez Othman agreed with the Mushaf of the Libyan Jamahiriya more than it did with the Mushaf of Medina in writing these Alif letters.