Primiparlarda rebozo tekniğinin doğum sürecine etkisinin incelenmesi
Examination of the effect of rebozo technique on the birth process in primiparas
- Tez No: 859395
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLSEN ÇAYIR, DR. ÖĞR. ÜYESİ HALİME ŞULE SELMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ebelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Midwifery, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Primipar gebe, rebozo, doğum süreci, anksiyete, memnuniyet, Primipara pregnant, rebozo, birth process, anxiety, satisfaction
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Biruni Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ebelik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Tuncay, Z., (2024), Primiparlarda Rebozo Tekniğinin Doğum Sürecine Etkisinin İncelenmesi. Yüksek Lisans, Biruni Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, İstanbul. Araştırma, primiparlarda rebozo tekniğinin doğum sürecine etkisinin incelenmesi amacıyla randomize kontrollü nitelikte yapıldı. Ankara'da bir kamu hastanesine vajinal doğum yapmak için başvuran primipar gebelerle, Kasım 2022-Haziran 2023 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Aktif fazda olan gebeler randomize edilerek rebozo grubuna 73, kontrol grubuna 73 olmak üzere toplam 146 gebe alındı. Servikal dilatasyon 4-5cm iken“Tanıtıcı Bilgi Formu”,“Durumluluk Anksiyete Ölçeği”,“Doğum Takip Formu”ve“Visuel Analog Skala”her iki gruptaki gebelere doldurulup kurumun protokolüne göre istedikleri kadar duş ve yürüyüş yapmalarına izin verildi. Ayrıca rebozo grubuna alınan gebelere aktif fazdan doğum sonuna kadar, kontraksiyon sırasında rebozo şalı ile gebenin tercihine göre rebozo teknikleri ortalama 10-15dk süresince uygulanıp kontraksiyonlar arası dinlenmesi sağlandı. Travay sürecinde dilatasyon 6-7cm ve 8-10cm olduğunda“Visuel Analog Skala”ve“Doğum Takip Formu”nun ilgili bölümleri her iki gruptaki gebelere dolduruldu. Bebek doğduktan hemen sonra, bebeğin doğum anını değerlendirmesi için ilk uygulanan formlar ve“Doğum Memnuniyet Ölçeği”her iki grup annelere dolduruldu. Rebozo grubundaki gebelerde anlamlı düzeyde; doğumun ikinci evresinin ve plasenta çıkma süresinin daha kısa, epizyotomi, laserasyon, doğum sonu ilk 2 saat ped değiştirme ihtiyacı ve kan HTC değerindeki düşüşün daha az olduğu bulundu. Rebozo grubundaki gebelerde doğum sonrası Durumluluk Anksiyete Ölçeği ile Visual Analog Skala Ağrı ölçümleri anlamlı düzeyde düşük olduğu görüldü. Rebozo grubundaki gebelerde, anksiyetenin daha az, doğum memnuniyetinin ve sonraki doğumlarında vajinal doğum tercih etme oranlarının anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu görüldü. Sonuç olarak, rebozo tekniklerinin doğum sürecinde kullanılmasının doğum ve sonrası döneme birçok yararının olduğu saptandı.
Özet (Çeviri)
Tuncay, Z., (2024), Examination of the Effect of Rebozo Technique on the Birth Process in Primiparas. Master's Degree, Biruni University Graduate Education Institute, Istanbul. The study was a randomised controlled trial to investigate the effect of rebozo technique on the labour process in primiparous women. It was carried out between November 2022 and June 2023 with primiparous pregnant women who applied to a public hospital in Ankara for vaginal delivery. Pregnant women in the active phase were randomised and a total of 146 pregnant women, 73 in the rebozo group and 73 in the control group, were included. When the cervical dilatation was 4-5 cm,“Introductory Information Form”,“State Anxiety Scale”,“Birth Follow-up Form”and“Visuel Analogue Scale”were filled out by the pregnant women in both groups and they were allowed to shower and walk as much as they wanted according to the protocol of the institution. In addition, rebozo techniques were applied to the pregnant women included in the rebozo group from the active phase to the end of labour for an average of 10-15 minutes with a rebozo shawl during contraction according to the preference of the pregnant woman and rest was provided between contractions. When the dilatation was 6-7cm and 8-10cm during the trauma process, the relevant sections of the“Visuel Analogue Scale”and“Birth Follow-up Form”were filled in both groups. Immediately after the baby was born, the first forms applied to evaluate the moment of birth and the“Birth Satisfaction Scale”were completed by both groups of mothers. It was found that the second stage of labour and placenta expulsion time were shorter, episiotomy, laceration, the need to change pads in the first 2 hours postpartum and the decrease in blood HTC value were significantly less in the Rebozo group. Postpartum State Anxiety Scale and Visual Analogue Scale Pain measurements were significantly lower in the Rebozo group. Pregnant women in the rebozo group had significantly lower anxiety, higher satisfaction with labour and significantly higher preference for vaginal delivery in subsequent deliveries. In conclusion, it was determined that the use of rebozo techniques in the labour process has many benefits for the birth and postpartum period.