Mersin ilinde sağlık hizmeti sunan kurumlarda orta ve üst düzey yöneticilerin finansal okuryazarlık düzeyi tespiti
Determination of the financial literacy level of middle and high-level managers in institutions providing health services in the province of Mersin
  1. Tez No: 859470
  2. Yazar: EMRE ÇİLİNGİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KEMAL YAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Finansal Okuryazarlık, Okuryazarlık, Sağlık Yöneticisi, Mersin İl Merkezi, Financial Literacy, Literacy, Health Manager, Mersin City Center
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Sağlık sektörü, karmaşık finansal süreçleri, bütçeleme gereksinimlerini ve kaynak yönetimi zorluklarını içeren dinamik bir ortama sahiptir. Sağlık hizmeti sunan kurumların yönetim kadrolarının finansal okuryazarlık düzeylerinin tespiti, günümüzün karmaşık sağlık ekonomisi içinde önemli bir araştırma alanını oluşturmaktadır. Sağlık hizmeti sunan kurumların etkin bir şekilde yönetilmesi, finansal kaynakların optimal bir şekilde kullanılması ve sürdürülebilirliğin sağlanması açısından büyük önem taşımaktadır. Dolayısıyla, kurumların orta ve üst düzey yöneticilerinin finansal okuryazarlık düzeylerinin belirlenmesi, sağlık hizmeti sunumunda verimliliği artırmak ve karar alma süreçlerini güçlendirmek adına kritik bir adım olarak değerlendirilmektedir. Bu bağlamda, hastanelerin orta ve üst düzey yöneticilerinin finansal okuryazarlık düzeyi, kurumsal başarı, sürdürülebilirlik ve etkin yönetim açısından kritik bir öneme sahiptir. Bu tez çalışmasının temel amacı, Mersin ilinde sağlık hizmeti sunan kurumlarda orta ve üst düzey yöneticilerin finansal okuryazarlık düzeyini belirlemektir. Araştırmanın evrenini, Mersin İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı özel hastaneler ve üniversite hastanesinde görev yapan 104 orta ve üst düzey yöneticiler oluşturmuştur. Araştırma kesitsel tipte bir çalışmadır. Yapılan literatür incelemesi sonucunda sağlık yöneticilerinde finansal okuryazarlık ölçeği bulunamamış olup, bulunan finansal okuryazarlık ölçeklerinin de çoğunlukla genel bir kitleyi hedef aldığı görülmüştür. Ancak sağlık yöneticileri gibi belirli bir uzmanlık alanındaki yöneticiler için özel durumları ölçen bir ölçek bulunamamış ve dolayısıyla literatür taraması, akademisyenler görüşü ve etik kurul oluru alınarak oluşturulan anket bir bilgi testi şeklinde tasarlanmış ve katılımcıların doğru cevap sayıları üzerinden değerlendirilmesi yapılarak, katılımcıların gerçek bilgi düzeylerini ölçmek ve bu alandaki güncel durumunun anlaşılması amaçlanmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen veriler bilgisayar tabanlı bir istatistik programı kullanılarak değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgular, cinsiyetin finansal okuryazarlık düzeylerini anlamlı bir şekilde etkilemediğini, benzer şekilde yaş, pozisyon ve görev süresinin de finansal okuryazarlık düzeyleri üzerinde belirleyici bir etkiye sahip olmadığını göstermiştir. Ayrıca, finansal okuryazarlık kavramını daha önce duyma ve finans alanında eğitim alma durumunun da finansal okuryazarlık düzeyleri üzerinde anlamlı bir farklılık yaratmadığı tespit edilmiştir. Öte yandan, finansal okuryazarlık kavramını daha önce duymuş olmanın ve finans alanında eğitim almanın birbiriyle anlamlı bir ilişkisi olduğu belirlenmiştir. Bu, finansal okuryazarlık kavramını daha önce duyan bireylerin finans alanında eğitim alma olasılığının daha yüksek olduğunu göstermektedir. Sonuç olarak, bu çalışma, sağlık sektöründeki yöneticilerin finansal okuryazarlık düzeylerinin, cinsiyet, yaş, pozisyon ve görev süresi gibi demografik faktörlerden bağımsız olduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
The healthcare sector operates within a dynamic environment characterized by complex financial processes, budgetary requirements, and resource management challenges. The determination of financial literacy levels among managerial cadres of healthcare institutions forms a significant research domain within today's intricate healthcare economy. The effective management of healthcare institutions holds paramount importance in optimizing financial resources and ensuring sustainability. Therefore, the identification of financial literacy levels among middle and senior-level managers is deemed a critical step towards enhancing efficiency in healthcare service delivery and strengthening decision-making processes. In this context, the financial literacy level of middle and senior-level managers in hospitals holds critical importance for institutional success, sustainability, and effective management. The primary objective of this thesis is to assess the financial literacy level of middle and senior-level managers in healthcare institutions in the province of Mersin. The study population consists of 104 middle and senior-level managers serving in private hospitals affiliated with the Mersin Provincial Health Directorate and university hospitals. The research adopts a cross-sectional study design. Through a literature review, it was found that there lacks a specific financial literacy scale for healthcare managers, and existing scales mostly target general populations. Consequently, an ethics committee-approved survey was designed based on literature review and expert opinions, structured as a knowledge test, evaluating participants based on the number of correct answers to measure their actual knowledge level and understand the current situation in this domain. The data collected were analyzed using a computer-based statistical program. The findings indicate that gender, age, position, and tenure do not significantly influence financial literacy levels. Similarly, prior exposure to financial literacy concepts and education in finance did not create significant differences in financial literacy levels. However, a significant relationship was observed between prior exposure to financial literacy concepts and education in finance, suggesting that individuals who have heard of financial literacy concepts are more likely to have received education in finance. In conclusion, this study demonstrates that the financial literacy levels of managers in the healthcare sector are independent of demographic factors such as gender, age, position, and tenure.