Feyzi Hindi'nin Sevatıu'l-İlham'ı ile Mahmud Hamza'nın Durru'l-Esrar'ının karşılaştırılması (Mühmel Tefsir örneği)
The Comparison of Feyzi Hindi's Sevatiul Ilham and Mahmud Hamza's Durrul Esrar (An example of Mühmel Tafsir)
- Tez No: 859552
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ÇELİK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Hazif, Mühmel, Feyzi Hindi, Mahmud Hamza, Sevatıu'l-İlham, Durru'l-Esrar, Hazif, Mühmel, Feyzi Hindi, Mahmud Hamza, Sevatiu'l-Ilham, Durru'l-Esrar
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 304
Özet
Bu tezimizin amacı, genelde edebi metinlerde kullanılan, hazfin konusu içinde yer alan mühmele sanatını Kur'an-ı Kerim'in tefsirinde uygulayan Feyzi Hindi'nin Sevatıu'l-İlham'ını ve Mahmud Hamza'nın Durru'l-Esrar'ını metot ve yöntem açısından ele alıp inceleyerek, bu sanatı tefsirde nasıl uyguladıklarını ortaya koymaktır. Bu bağlamda müfessirlerin dönemlerinin siyasi, ilmi ve kültürel durumları, onların hayatları, ilmi şahsiyetleri ortaya konulmuştur. Daha sonra söz konusu tefsirlerin rivayet ve dirayet ilimlerini ele alış şekilleri örneklerle ele alınarak karşılaştırılmıştır. Müelliflerimiz, aynı yöntemi kullanarak, uygulamada bazı farklılıklarla Kur'an pasajlarını ifade etmeye çalışmışlardır. Onların gayeleri, Kur'an'ın anlamlarını açık bir şekilde ortaya koymak yerine, o manaları noktasız harf içeren kelimelerle ifade etmektir. Sonuç olarak, ayetlerin kolayca anlaşılabilen kelime ve ifadelerini dahi, bu yöntemi icra ederek ifade etmeleri neticesinde, ayetlerin kolayca anlaşılabilecek manalarını güçleştirip bazı yerlerde daha muğlak hale getirdikleri tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to study the Sevatiu'l-Ilham of Feyzi Hindi and Durru'l-Esrar of Mahmud Hamza, who apply the art of muhmele which is generally used in literary texts and included in the subject of hazfin, in the interpretation of the Qur'an and method to reveal how they apply this art in tafsir. In this context, the political, scientific and cultural conditions of the period of the commentators, their lives and scientific personalities have been revealed. Afterwards, the ways in which these tafsirs deal with the sciences of narration and wisdom are compared with examples. Our authors have tried to express the passages of the Qur'an using the same method, with some differences in practice. Instead of revealing the meanings of the Qur'an clearly, their aim is to express those meanings with words containing punctuated letters. As a result, it has been determined that even the easily understandable words and expressions of the verses, as a result of using this method, make easily understandable meanings of the verses more difficult and ambiguous in some places.