Lomber fiksasyon cerrahisi yapılan hastalarda kuadratus lumborum blok ile modifiye torakalomber ınterfasıal plan bloğunun etkinliğinin karşılaştırılması
A comparative analysis of the effectiveness of quadratus lumborum block and modified thoralumbar interfascial plane block in individuals undergoing lumbar fixation surgery
- Tez No: 859618
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET MURAT YAYIK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Lomber fiksasyon cerrahisi, kuadratus lumborum blok, modifiye torakolomber interfasial plan bloğu, posoperatif analjezi, Lumbar fixation surgery, Quadratus Lumborum Block, Modified Thoracolumbar Interfacial Plane Block, Postoperative analgesia
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Amaç: Bu çalışmadaki amacımız iki ve üç seviye lomber fiksasyon cerrahisi geçirecek olan hastalarda ultrason klavuzluğunda yapılan KLB ve mTLIP bloklarının analjezik etkinliklerinin karşılaştırılmasıdır. Materyal ve Metot: Randomize, prospektif olarak planlanan bu çalışmaya iki veya üç seviye lomber fiksasyon ameliyatı geçiren 18-65 yaşları arasındaki Amerikan Anestezistler Derneği (ASA) sınıflandırmasına göre ASA I-II olarak sınıflandırılan toplam 100 hasta dahil edildi. Çalışmaya katılacak hastaları 2 gruba ayırmak için bir bilgisayar programı kullanılıp her grup (KLB blok ve mTLIP bloğu) 50 hastadan oluşturuldu. Hastalara preoperatif bloklar uygulandıktan sonra genel anestezi uygulandı. Postoperatif analjezi intravenöz PCA ile sağlandı. Olguların postoperatif takip ve değerlendirmeleri çalışma grubu hakkında bilgisi olmayan bir araştırmacı tarafından yapıldı. Bulgular: Gruplar arası demografik verilerde, cerrahi ve anestezi sürelerinde fark yoktu. Grup mTLIP'te grup KLB'ye e göre 0-4 saatleri arası fentanil tüketimi daha düşük olup 4-8, 8-24 saatleri arası ve 24 saat sonu total fentanil tüketimleri açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktu. Gruplar arasında grup mTLIP'te istem yapılan ve verilen PCA bolus sayıları da daha düşük bulundu. Blok performan zamanı açısından Grup mTLIP grup KLB'ye göre istatistiksel olarak daha üstün bulundu (p0.05). Ayrıca gruplar arasında gövde posterior dermatomlarında duyu kaybı oluşma açısında istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktu(p>0.05). Sonuç: Biz bu çalışmamızda lomber cerrahide mTLIP bloğunun KLB ye göre fentanil tüketimini azalttığını ve blok performans zamanlarını kısalttığını fakat her iki blokta da postoperatif ağrı skorlarının benzer olduğunu tespit ettik.bununla beraber her iki grupta da opioid tüketimleri azdı. KLB ve mTLIP blokları lomber fiksasyon cerrahiside posoperatif analjezi için yapılabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The objective of this study is to assess and compare the analgesic efficacy of ultrasound-guided Quadratus Lumborum Block (QLB) and Modified Thoracolumbar Interfacial Plane (mTLIP) block in patients scheduled for two- and three-level lumbar stabilization surgery. Materials and Methods: This randomized, prospective study included a cohort of 100 patients aged 18 to 65, classified as ASA I-II according to the American Society of Anesthesiologists (ASA) classification, who underwent two or three levels of lumbar fixation surgery. A computer algorithm was employed to partition the individuals enrolled in the research project into two distinct cohorts, namely the QLB group and the mTLIP group, each comprising 50 patients. Following the administration of preoperative blocks to the patients, general anaesthesia was then induced. Intravenous patient-controlled analgesia (PCA) was used to manage postoperative pain. The researcher who conducted the postoperative follow-up and evaluation of the cases was blinded to the study groups. Results: The analysis revealed that there was no statistically significant difference in terms of demographic characteristics, operation duration, and anesthetic duration among the groups. T In group mTLIP, fentanyl consumption between 0-4 hours was lower compared to group KLB, and there was no statistically significant difference in terms of total fentanyl consumption between 4-8, 8-24 hours and at the end of 24 hours. The group mTLIP exhibited a reduced count of requested and administered PCA boluses compared to the other group. The study revealed that Group mTLIP had a statistically significant advantage over Group KLB in terms of block performance time (p0.05). Furthermore, it is worth noting that there was no statistically significant disparity observed across the groups with regard to sensory loss in the dermatomes of the posterior trunk (p>0.05). Conclusion: The current research reveals that the administration of mTLIP block during lumbar surgery resulted in a decrease in fentanyl usage and a reduction in the duration of block performance when compared to the administration of QLB. However, it is noteworthy that the postoperative pain scores were found to be similar between the two blocks. Nevertheless, consumption of opioids was minimal in both cohorts. The utilization of QL and mTLIP blocks has been observed as a viable approach for providing postoperative analgesia in lumbar fixation surgery.