Zonguldak bülent ecevit üniversitesi hastanesi'nde çalışan araştırma görevlisi doktorlarda mobbing algı düzeylerinin incelenmesi
Investigation of mobbing perception levels in residents working in Zonguldak Bülent Ecevit University Hospital
- Tez No: 859617
- Danışmanlar: PROF. DR. NEJAT DEMİRCAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Mobbing, Algı, Doktor, Asistan, Zonguldak, Mobbing, Perception, Doctor, Resident, Zonguldak
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Amaç: Sağlıkta şiddete karşı yoğun mesai harcanan günümüzde bir psikolojik şiddet türü olan mobbingin araştırılması önemlidir. Bu bağlamda bu çalışma Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Hastanesinde çalışan araştırma görevlisi doktorların mobbing algılarını ve etki eden faktörleri belirlemek amacıyla yapılmıştır. Gereç ve yöntem: Bu araştırma nicel ve kesitsel-tanımlayıcı bir araştırma olup Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Hastanesinde 01 Kasım 2022 – 30 Nisan 2023 tarihleri arasında görev yapmakta olan 296 araştırma görevlisi doktor ile gerçekleştirilmiştir. Veriler sosyodemografik veri formu, Mobbingin Kaynağı ve Mobbinge Yanıt Anketi ve Leymann'ın Psikolojik Terör Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Bulgular: Erkeklerin; çocuğu olmayanların; hasta değerlendirmesi sırasında nadiren danışabileceği bir uzman olanların ve daha önce mobbinge uğradığını veya rotasyonda mobbinge uğradığını düşünenlerin mobbing algıları anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. Katılımcıların ücret memnuniyeti azaldıkça; aylık tuttukları gece nöbet sayısı arttıkça; bölümünden memnuniyetsizliği arttıkça mobbing algısının anlamlı olarak yükseldiği görülmüştür. Cerrahi branştaki katılımcıların mobbing algılarında dahili ve temel bilimlerdeki katılımcılara göre anlamlı yükseklik olduğu görülmüştür. Sonuçlar: Çalışmamızda mobbing algısını yaşın, medeni durumun, asistanlık yılının, randevu dışı hasta bakmanın, yurtdışına gitmeyi düşünmenin istatistiksel olarak anlamlı etkilemediği; cinsiyetin, çocuk varlığının, ücret algısının, branşın, nöbet sayısının, her zaman danışabileceği uzman olmasının, mobbinge uğradığını düşünmesinin, rotasyonlarda mobbinge uğradığını düşünmesinin, bölümünden memnuniyetinin ise istatistiksel olarak anlamlı etkilediği bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Objectives: It is important to investigate mobbing, which is a type of psychological violence, in today's world where intensive work is spent against violence in health. In this context, this study was conducted to determine the mobbing perceptions of residents working in Zonguldak Bülent Ecevit University Hospital and the factors affecting them. Materials and Methods: This research is a quantative and cross-sectional descriptive study. It is applied to 296 residents who work at Zonguldak Bülent Ecevit University Hospital between the dates 1 st November 2022- 30 th April 2023. Data were collected using a sociodemographic data form, the Source and Response to Mobbing Questionnaire and Leymann's Inventory of Psychological Terror. Results: Perceptions of mobbing were found to be significantly higher in males; those who did not have children; those who rarely had a specialist to consult during patient assessment; and those who thought that they had been mobbed before or had been mobbed during rotation. It was observed that the perception of mobbing increased significantly as the participants' salary satisfaction decreased, the number of night shifts per month increased, and their dissatisfaction with their department increased. The mobbing perceptions of the participants in the surgical branch were significantly higher than the participants in the internal and basic sciences. Conclusion: In the study, it was found that age, marital status, years of residency, seeing patients out of appointment, and thinking of going and settling abroad did not affect the perception of mobbing; whereas gender, being parents, perception of salary, kind of branch, number of shifts, having a specialist to consult at all times, thinking that he/she was mobbed, thinking that he/she was mobbed during rotations, and satisfaction with his/her department were significantly affected.