Elastik olmayan düzlemsel çelik çerçevelerin nonlineer analizi
Nonlinear analysis of inelastic steel plane frames
  1. Tez No: 85968
  2. Yazar: NİHAT ATMACA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. A. KAMİL TANRIKULU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Nonlinear Analysis, Equivalent Linear Method, Material Nonlinearity, Geometrical Nonlinearity
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ ELASTİK OLMAYAN DÜZLEMSEL ÇELİK ÇERÇEVELERİN NONLİNEER ANALİZİ NİHAT ATMACA ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ ANADİLİM DALI Danışman: Doç. Dr. A. Kamil TANRDCULU Yıl: 1999, Sayfa: 100 Jüri: Prof.Dr. Erhan KffiAL Doç.Dr. A. Kamil TANRDKULU Yrd.Doç.Dr. Seren AKAVCI Bu çalışmada elastik olmayan düzlemsel çelik çerçevelerin nonlineer analizi iteratif bir yöntem olan Eşdeğer Lineer Yöntem (ELY) ile yapılmış ve aynı yönteme dayalı FORTRAN dilinde bir bilgisayar programı geliştirilmiştir. Geliştirilen program ile bazı örnek problemler çözülmüş, elde edilen sonuçlar ANSYS programının sonuçları ve literatürde mevcut diğer sonuçlar ile karşılaştırılmış, sonuçların büyük ölçüde uyumlu olduğu belirlenmiştir. Yapılan bu çalışmada bir kez daha görülmüştür ki, sistem geometrisi ve yüklemeye bağlı olarak, lineer ve nonlineer analiz sonuçlan arasında son derece önemli farklılıklar meydana gelebilmektedir. Dolayısıyla bazı hallerde yapı sistemlerinin nonlineer analizinin yapılması kaçınılmaz olmaktadır. Anahtar KelimelenNonlineer Analiz, Eşdeğer Lineer Yöntem, Malzeme Nonlineeritesi, Geometrik Nonlineerite IV
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS NONLINEAR ANALYSIS OF INELASTIC STEEL PLANE FRAMES NİHAT ATMACA DEPARTMENT OF CIVIL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCDENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: AssocProf. Dr. A. Kamil TANRIKULU Year: 1999, Pages: 100 Committee: Prof.Dr. Erhan KHIAL Assoc.Prof.Dr. A. Kamil TANRIKULU Assist. Prof.Dr. Seren AKAVCI An iterative method which is called 'Equivalent Lineer Method (ELM) ' is used for the nonlinear analysis of inelastic steel plane frames, and a FORTRAN program based on this method is developed. By using the program, several examples are solved, and the results are compared with the results of ANSYS package program and with the results reported in the literature. It is found that, the results of ELM are in good aggrement with the others. In this thesis, it is once again observed that, very important differences between the results calculated by linear and nonlinear analysis could be obtained depending on the geometry of the system and loading conditions. Therefore, in some cases, the nonlinear analysis of structural systems are inevitable.