Çukurova koşullarında bazı ekmeklik buğday çeşitlerinin adaptasyon yeteneklerinin belirlenmesi üzerinde bir araştırma
A Study on adabtabilities of some bread wheat varieties grown in Çukurova conditions
- Tez No: 85969
- Danışmanlar: PROF. DR. TACETTİN YAĞBASANLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Buğday, stabilite, genotip x çevre interaksiyonu IV
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ ÇUKUROVA KOŞULLARINDA BAZI EKMEKLİK BUĞDAY ÇEŞİTLERİNİN ADAPTASYON YETENEKLERİNİN BELİRLENMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA HASAN AY ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARLA BİTKİLERİ ANA BİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Tacettin YAGBASANLAR Yıl: 1999, Sayfa: 93 Jüri : Prof. Dr. Tacettin YAGBASANLAR Jüri : Prof.Dr. Yusuf KIRTOK Jüri : Doç.Dr. A.Can ÜLGER Çukurova bölgesinde 1997-98 yetiştirme sezonunda farklı dört yerde kurulan verim denemelerinde yer alan on yazlık ekmeklik buğday çeşidinin genotip x çevre interaksiyonlarının incelendiği bu çalışmada, çeşitlerin incelenen özelliklerinin deneme yerlerinden önemli derecede etkilendikleri görülmüştür. Denemede kullanılan buğday çeşitleri, incelenen özellikler yönünden farklı çevrelerde farklı uyum yetenekleri göstermişlerdir. Buğday çeşitlerinin dane verimleri (kg/da) ile belirlenen adaptasyon kriterleri ve bunlardan elde edilen sonuçlarına göre; Panda, Ek 1016 ve Ek 1018 çeşitlerinin iyi çevre koşullarına özel adaptasyon, Golia çeşidinin tüm çevre koşullarına özel adaptasyon, Doğankent-I ve Ka“S”/Nac çeşilerinin kötü çevre şartlarına özel adaptasyon, Seyhan-95, Yüreğir-89 ve Ceyhan-99 çeşitlerinin tüm çevre koşullarına iyi adaptasyon gösteren çeşitler olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc A STUDY ON ADABTABILITIES OF SOME BREAD WHEAT VARIETIES GROWN IN ÇUKUROVA CONDITIONS HASAN AY DEPARTMENT OF FIELD CROPS INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Super visior : Prof.Dr. Tacettin YA?BASANLAR Year: 1999, Pages : 93 Jury : Prof. Dr. Tacettin YA?BASANLAR Jury : Prof.Dr. Yusuf KIRTOK Jury : Doç.Dr. A.Can ÜLGER The experiment was conducted with ten cultivars of bread wheat during the spring season of 1997-98 to determine genotype x environment interactions at the Çukurova region. The characters of varieties were effected significantly by different locations. Wheat varieties showed for different characteristics at various locations. According to results of adabtabilities for grain yield; Panda, Ek 1016 and Ek 1018 cultivars showed special adaptation to well environmental conditions, Golia cultivar presented special adaptation to all of the environmental conditions. It was found, Doğankent-I and Ka“S”/Nac cultivars presented special adaptation to negative conditions and Seyhan-95, Yüreğir-89 and Ceyhan-99 cultivars showed well adaptation to all of the environmental conditions. Key word : Wheat, Stability, Genotype x environment interaction, v