Basın İş Kanununa göre kıdem tazminatı
Severance pay according to Press Labor Law
  1. Tez No: 859794
  2. Yazar: ELİF TUBA KARABAĞ TÜREGÜN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ENDER DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Gazeteci, Basın İş Kanunu, Kıdem, Kıdem Tazminatı, Basın İş Sözleşmesi, Journalist, Press Labor Law, Severance, Severance Pay, Press Employment Agreement
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Temelinde gazeteci kavramının bulunduğu 5953 sayılı Basın İş Kanununda gazetecinin çalışma ilişkilerine yer verilmektedir. Basın İş Kanunundaki gazeteci-işveren ilişkisi, İş Kanunundaki işçi-işveren ilişkisinden daha farklı ve daha az bağımlıdır. Bunun sebebi gazetecilik mesleğinin yapısı ve basın özgürlüğüdür. Bu çalışmada kanuna göre gazeteci sayılmanın koşulları ve basın iş sözleşmesinin sona ermesinden bahsedilmektedir. Ayrıca esas olarak gazetecinin çalışma süresi olan kıdemi ve kıdeme bağlı haklardan en önemlisi olan kıdem tazminatı hakkı incelenmektedir. Gazetecinin kıdem tazminatı hakkı da diğer çalışanların kıdem tazminatına hak kazanma koşullarından farklı şekilde belirlenmektedir. Bu çalışmada gazetecinin kıdem tazminatı yapılan son değişiklikler ve Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararı ile beraber değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
The working relations of journalists are included in the Press Labor Law No. 5953, which is based on the concept of journalist. The journalist-employer relationship in the Press Labor Law is different and less dependent than the employee-employer relationship in the Labor Law. The reason for this is the structure of the journalism profession and freedom of the press. The conditions of being considered a journalist according to the law and the termination of the press employment contract are mentioned in this study. In addition, the journalist's seniority, which is in fact the length of service, and the right to severance pay, which is the most important of the rights related to seniority, are examined. The journalist's right to severance pay is determined differently from the conditions under which other employees are entitled to severance pay. In this study, the journalist's severance pay is evaluated together with the recent changes and the annulment decision of the Constitutional Court.