Matematiksel modelleme etkinliklerin 8. sınıf öğrencilerinin orantısal akıl yürütme becerisine ve matematik öğrenmeye yönelik motivasyonuna etkisi
The effect of mathematical modeling activities on 8th grade students' proportional reasoning skills and motivation for learning mathematics
  1. Tez No: 859860
  2. Yazar: MERVE GARGİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEHRA TAŞPINAR ŞENER, DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA ZEKİ AYDOĞDU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Matematiksel modelleme, orantısal akıl yürütme, matematik motivasyonu, beceri temelli sorular, matematiksel modelleme etkinlikleri, Mathematical modeling, proportional reasoning, mathematics motivation, skill-based questions, mathematical modeling activities
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
Bu araştırmanın amacı, matematiksel modelleme etkinliklerinin ve beceri temelli soruların 8. sınıf öğrencilerinin orantısal akıl yürütme becerisine ve matematik öğrenmeye yönelik motivasyonuna etkisini incelemektir. Çalışma 2023-2024 eğitim öğretim yılının 1. döneminde İstanbul ili Bayrampaşa ilçesinde yer alan bir devlet imam hatip ortaokulunda uygulanmıştır. Araştırma yarı deneysel araştırma modeline göre yürütülmüştür. 7 haftalık bir süreç içinde ön test ve son test kontrol gruplu yarı deneysel model ile gerçekleştirilen çalışma 2 deney ve 1 kontrol grup olacak şekilde 3 grup ile yürütülmüştür. Tüm gruplarda 24'er öğrenci olacak şekilde toplamda 72 öğrenci ile çalışma gerçekleştirilmiştir. 1. deney grubunda matematiksel modelleme etkinlikleri ile desteklenmiş öğretim, 2. deney grubunda beceri temelli sorular ile desteklenmiş öğretim ve kontrol grubunda ise mevcut öğretim programındaki kazanım kavrama soruları ile dersler yürütülmüştür. Çalışmada kullanılan veri toplama araçları; İki aşamalı orantısal akıl yürütme teşhis testi ve matematik öğrenmeye yönelik motivasyon ölçeğidir. Öğrenci gruplarından toplanan veriler SPSS statistics 29 istatistik programı yardımıyla analiz edilmiştir. Çalışma sonucunda elde edilen bulgular doğrultusunda matematiksel modelleme etkinliklerinin orantısal akıl yürütme becerisi üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık yaratmadığı fakat kontrol grubuna göre ortalama puanları arasındaki fark ve uygulama öncesi ve sonrasındaki ortalamalarındaki farkta artış olduğu tespit edilmiştir. Beceri temelli sorular ile öğretimin yapıldığı 2.deney grubunda ise beceri temelli sorularla zenginleştirilmiş öğretimin orantısal akıl yürütme becerisi üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık oluşturduğu görülmüştür. Bununla beraber matematik öğrenmeye yönelik motivasyonları da araştırmanın önemli bağımlı değişkenlerindendir. Matematik öğrenmeye yönelik motivasyonlarında matematiksel modelleme etkinliklerinin uygulandığı 1.deney grubu ile beceri temelli soruların uygulandığı 2.deney grubunun her ikisinin de farklı öğretim materyalleri ile desteklenmiş öğretim çeşitlerinin motivasyon üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık oluşturmadığı gözlenmiştir. Matematik öğrenmeye yönelik motivasyon ölçeği test puan ortalamalarında deney 1 ve deney 2 grupların ön testten son teste bir artış olduğu ve kontrol grubunda ise azalma olduğu görülmüştür. Üç grubun birlikte analizi sonucunda orantısal akıl yürütme becerisine göre birbirinden farklılaşmadığı fakat matematik öğrenmeye yönelik motivasyonlarına göre farklılık oluştuğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to examine the effects of modeling activities and skill-based questions on 8th grade students' proportional reasoning skills and motivation to learn mathematics. The study was implemented in a public imam-hatip secondary school located in the Bayrampaşa district of Istanbul in the first semester of the 2023-2024 academic year. The research was conducted according to the quasi-experimental research model. The study, which was carried out with a quasi-experimental model with pre-test and post-test control groups over a 7-week period, was carried out with 3 groups, 2 experimental and 1 control group. The study was conducted with a total of 72 students, 24 students in each group. In the 1st experimental group, instruction was supported by mathematical modeling activities, in the 2nd experimental group, instruction was supported by skill-based questions, and in the control group, lessons were conducted with acquisition comprehension questions in the current curriculum. Data collection tools used in the study; It is a two-stage diagnostic test of proportional reasoning and a scale of motivation to learn mathematics. The data collected from student groups were analyzed with the help of SPSS statistics 29 statistical program. In line with the findings obtained as a result of the study, it was determined that mathematical modeling activities did not create a statistically significant difference on proportional reasoning skills, but there was an increase in the difference between the average scores compared to the control group and the difference in the averages before and after the application. In the second experimental group, where teaching was done with skill-based questions, it was observed that teaching enriched with skill-based questions created a statistically significant difference on the proportional reasoning skill. In addition, their motivation for learning mathematics is also an important dependent variable of the research. It was observed that both the 1st experimental group, in which mathematical modeling activities were applied, and the 2nd experimental group, in which skill-based questions were applied, did not create a statistically significant difference in the motivation of learning mathematics, with teaching types supported by different teaching materials. It was observed that there was an increase in the test score averages of the motivation scale for learning mathematics in the experimental 1 and experiment 2 groups from the pre-test to the post-test, and there was a decrease in the control group. As a result of the analysis of the three groups together, it was determined that they did not differ from each other according to their proportional reasoning skills, but they differed according to their motivation for learning mathematics.