Stigma, tecrit ve kamp ilişkisi: İstanbul'un öteki mekânları
Stigma, segregation and camp: Other places in İstanbul
  1. Tez No: 859871
  2. Yazar: EYLEM ŞEVİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEP ŞİRİN ENLİL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Fuhuş, seks işçisi, damga, kamp, İstanbul, Prostituiton, sex worker, stigma, camp, İstanbul
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Şehir Planlama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 242
Özet
Fuhuş olgusunun baskıya maruz kalması fuhşun tarihi kadar eski bir meseledir. Hem hukuksal hem de mekânsal olarak hep düzenlenmeye çalışılmış; hatta bazen yasaklanmıştır. Hukuk fuhşun kontrol edilmesini sağlayan birçok önemli etkenden biridir. Bu kontrol fuhşu düzenlemenin yanı sıra kent mekânında damgalayıp tecrit etmektedir. Hukuk dışında fuhşu kent mekânında düzenleyen diğer önemli dinamik ise toplumdur. Toplumsal bağlamın da kendi içinde farklı itici güçleri bulunmaktadır. Bu itici güçler, fuhuş damgasının kaynakları, fuhuş damgasına karşı direnç stratejileri ve fuhuş damgasının tezahürleri ekseninde tartışılacaktır. Fuhuş mekânları toplumsal ve hukuksal bağlamda damga ve tecrite maruz kalarak kamplaşmaktadır. Bu tez çalışması, fuhuş mekânlarının kamplaşma süreçlerini İstanbul özelinde analiz etmektedir.
Özet (Çeviri)
The phenomenon of prostitution being subjected to oppression is an issue as old as the history of prostitution itself. It has always been tried to be regulated both legally and spatially; sometimes it is even banned. Law is one of the many important factors that control prostitution. This control not only regulates prostitution, but also stigmatizes and isolates it in urban space. Apart from law, the other important dynamic that regulates prostitution in urban space is society. The social context also has different driving forces. These driving forces will be discussed in terms of the sources of prostitution stigma, resistance strategies against prostitution stigma, and manifestations of prostitution stigma. Places of prostitution are becoming polarized by being subjected to stigma and isolation in social and legal context. This thesis analyzes the polarization processes of prostitution places specifically in İstanbul.