Ahır gübresinin bazı bakla (Vicia faba L.) çeşitlerinde tane verimi ve verim unsurları üzerine etkisi
The effect of farmyard manure on seed yield and yield components of some broad bean (Vicia faba L.) varieties
- Tez No: 859891
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FERİDE ÖNCAN SÜMER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Bakla, Ahır Gübresi, Verim, Tane Protein Oranı, Broad Bean, Farmyard Manure, Yield, Grain Protein Ratio
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Amaç: Bu çalışmada ahır gübresinin bakla çeşitlerinin tane verimi ve verim unsurları üzerine etkisinin incelenmesi planlanmıştır. Materyal ve Yöntem: Çalışma Muğla ili Menteşe ilçesi ekolojik koşullarında 2021- 2022 yılı bakla ekim sezonunda gerçekleştirilmiştir. Ahır gübresi dozlarının (0-300-600 kg/da) Histal, Salkım, Majör ve Gölyaka çeşitlerinde tane verimi ve bazı verim unsurları incelenmiştir. Çalışma tesadüf bloklarında bölünmüş parseller deneme desenine göre üç tekerrürlü olarak planlanmıştır. Bulgular: Yapılan çalışmada erişilen bulgulara göre çiçeklenme gün sayısı, fizyolojik olum gün sayısı, bitkide bakla sayısı, baklada tane sayısı, bitkide tane sayısı, 100 tane ağırlığı ve hasat indeksi özelliklerinde ahır gübresi*çeşit interaksiyonu önemli bulunmuştur. Özellikler içerisinde bitki boyu, ilk bakla yüksekliği gibi özelliklerde ahır gübresi faktörü, protein oranında çeşit faktörü istatistiki olarak önemli bulunmuştur. Tane veriminde ise hem ahır gübresi hem de çeşit faktörü istatistiki olarak önemli bulunmuştur. Ahır gübresi dozlarından önemli düzeyde etkilenen tane veriminde optimum verim 600 kg/da dozunda 264,2 kg/da olarak ölçümlenmiştir. Protein oranı bakımından çeşitler içerisinde %23,5 değeri ile Histal çeşidi öne çıkmıştır. Sonuç: Ahır gübresi uygulamasının baklada tane verimi ve verim unsurlarına etkisi önemli bulunmuştur. Ahır gübresi dozları arttıkça incelenen özelliklerin ortalama değerleri artmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective : In this study, it was planned to examine the effects of farmyard manure on seed yield and yield components of different broad bean varieties. Materials and Methods: The study was carried out in the ecological conditions of Mentese district of Mugla province in the 2021-2022 broad bean planting season. Seed yield and some yield components of farmyard manure doses (0-300-600 kg/da) in Histal, Salkim, Major and Golyaka varieties were examined. The study was planned with three replications according to the split-plot experimental design in randomized blocks. Results: According to the findings of the study, the interaction between farmyard manure and variety was found to be significant in determining the number of days to flowering, number of days to physiological maturity, number of pods per plant, number of grains per pod, number of grains per plant, 100-grain weight, and harvest index characteristics. Among the traits, the farmyard manure factor was found to be statistically significant in traits such as plant height and first pod height, while the variety factor was significant in the protein ratio. In terms of grain yield, both farmyard manure and variety factors were found to be statistically significant. The optimal grain yield, significantly affected by the amount of barn manure doses, was recorded at 264,2 kg/da at a dose of 600 kg/ha. Among the varieties, the Histal variety stands out for its protein content, with a value of 23,5%. Conclusion: The effects of farmyard manure application on grain yield and yield characteristics in broad bean were found to be significant. As farmyard manure doses increased, the average values of the examined characteristics increased.