Edirne il merkezi aile sağlığı merkezlerine başvuran hastalarda hekim algısı
Physician perception in patients applying to Edirne provincial center family health centers
  1. Tez No: 859955
  2. Yazar: KEMAL KURUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERDAR ÖZTORA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Hekim algısı, iletişim, güven, Physician perception, communication, confidence
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Çalışma ile toplumda hekim algısı, algının öğeleri, oluşum temeli, iletişim ve sağlığa etkisi gibi bağlamlarda bilgi edinilmesi ve bu bilgiler ışığında olumsuz görülerin önüne geçilmesi, iletişim ile güvenin geliştirilmesi, sağlık okuryazarlığının arttırılması gibi hususlarda katkı sağlayacak yöntem ve önlemlerin tespiti amaçlanmıştır. Araştırmanın verileri, 1 Aralık 2021– 31 Haziran 2022 tarihleri arasında Edirne il merkezine bağlı 23 Aile Sağlığı Merkezi ve bunlara bağlı 52 birime başvuran, katılma kriterlerini taşıyan 428 gönüllü üzerinde anket yöntemi uygulanarak elde edilmiştir. Anket formumuz, Heybet-Hekim İlişkili Sağlık Hizmeti Algılama Ölçeği, sosyo-demografik özellikler ile hekimlik, sağlık kuruluşu ile ilgili değişkenleri içeren toplam 50 sorudan oluşmaktaydı. 428 katılımcının %56,8 (n=243)'i kadındı, yaş ortalaması 42,70±14,08 (min:18-max:81) idi. Katılımcıların cinsiyet, yaşanılan bölge, gelir düzeyi, komorbid hastalık, hekim akraba varlığı, hekim arkadaş varlığı, öncelikli tercih edilen sağlık kurumu, hekim ile yaşanılan tartışma-problem, eğitim, meslek, sosyal güvence, hekimlik hakkında bilgi kaynağı, sağlık hizmetine ulaşmada zorluk düzeyi, sağlık kurumuna başvuru sıklığı değişkenleri ile Heybet-Hekim İlişkili Sağlık Hizmeti Algılama Ölçeği faktörleri arasındaki ilişki değerlendirilmiş olup faktörler ile yalnızca yaşanılan bölge ve sağlık kurumuna başvuru sıklığı değişkenleri arasında anlamlı sonuçlar saptanamamıştır. Ayrıca cinsiyet, eğitim, meslek, sosyal güvence, yaşanılan bölge değişkenleri ile hekimlik, sağlık kuruluşu ile ilgili faktörlerin bazıları arasında anlamlı sonuçlar saptanmıştır. Çalışmamızda ortaya çıkan sonuç ve tespitler ışığında algı, iletişim, bilgi kaynakları, eğitim, politika, sosyo-kültürel ve güven gibi konular hakkında harmanlanmış muhtemel çözüm ve öneriler ile gelecek araştırmalara yol göstereceği düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
The study aimed to inquire about the public's perception of physicians, the elements of perception, the basis of formation, communication and its impact on health, and to identify methods and measures that will contribute to preventing negative stereotypes, improving communication and confidence, and increasing health literacy in the light of this information. The data used in the research were collected by administering a survey to 428 volunteers who were admitted to one of 23 family health centres in provincial centre of Edirne between December 1, 2021 and June 31, 2022 and who met the inclusion criteria. Our questionnaire consisted of 50 questions including the Heybet-Physician-Related Health Care Perception Scale, socio-demographic characteristics, and variables associated with medical profession and health facility. Of the 428 total participants, 56.8% (n=243) were female and the mean age was 42.70±14.08 (min: 18-max: 81). The association between the variables of gender, region of residence, income level, comorbid disease, presence of physician relatives, presence of physician friends, first choice health facility, discussion-problem experienced with physician, education, occupation, social security, source of information about medical profession, level of difficulty in accessing health care, frequency of admission to health facility and the factors of Heybet-Physician Related Health Care Perception Scale was evaluated and only the variables in which no significant results were found between the factors were the region of residence and frequency of admission to health facility. Furthermore, significant results were found between the variables of gender, education, occupation, social security, region of residence, and some of the variables associated with medical profession and health facility factors. In the light of the findings and results of our study, we believe that our study will guide future research with potential solutions and suggestions blended for issues such as perception, communication, information sources, education, policy, socio-cultural and confidence.