Natürmortta yüzey şekil ilişkisi
Surface-shape relationship in still life
  1. Tez No: 860089
  2. Yazar: BİLAL YİLMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABİDİN MÜSLÜM BAYSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Natürmort, yüzey, şekil, ilişki, Naturemort, surface, shape, relationship
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Şırnak Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Natürmort, yani ölü doğa resim sanatı, tarih boyunca çeşitli kültürlerde farklı amaçlar ve anlamlarla resmedilmiştir. Eski Mısır, Antik Yunan, Roma ve Rönesans dönemlerinde özellikle mezarlar, freskler ve mozaikler aracılığıyla bu sanat türüne büyük önem verilmiştir. Ölüye sunulan yiyecekler ve kullanım araçları, hayatın devamı ve ölümden sonraki yaşamla ilgili inançları yansıtmıştır. Meyveler, çiçekler, vazolar vb. cansız varlıkların resmedildiği natürmort; resim sanatına 17. yüzyılın sonlarına doğru girmiş olup modern sanatta ise çok ses getirerek resim sanatında önemli bir yer tutmuştur. Yaygınlık kazanan ve kurgusal bir resim anlayışı olan, natürmort Osmanlı'ya Avrupa seferleri sonucunda geçmiştir. Natürmort resimlerde önem arz eden yöntem çizilen resimlerle uyumlu bir yüzey şekil ilişkisi belirlemektir. Ayrıca yapılan bu resim çalışmalarında natürmort resmin ne olduğu, hangi sanatçıların bu türe katkı sağladığı ve sanatçıların bu nesneleri çizerken yüzey şekil ilişkileri içerisinde bulundukları ve duygularını kullanarak nasıl aktardıkları anlatılmaktadır. Özellikle yapılmış olan bu natürmort çalışmalarda duygu ve düşüncelerin yansıtılmaya çalışmasının yanında yüzey ve şekil ilişkisi ile izleyicinin resme farklı bir bakış açısıyla bakmasını sağlayarak resmi sıradanlaştırmanın önüne geçilmesi amaçlanmıştır. Bu resim çalışmalarında, renk, kompozisyon ve perspektif gibi temel öğeler, sanatçının eserine derinlik ve estetik bir değer kazandırmak adına önemli bir rol oynamıştır. Mekân olgusu, resimlerdeki nesneler arasında yaratılan derinlikle izleyiciye resmin içinde gezinme imkânı tanımıştır. Durağanlık gösteren nesnelerin perspektifsel düzenlemesi, resme canlılık kazandırarak izleyiciye farklı bakış açıları sunmuştur. İzleyici, resmin içindeki alanlarda dolaşırken her bir detayın önemini keşfetme şansını elde etmiştir. Meyve ve diğer cansız nesnelerin resimlerdeki yerleşimi özenle planlanmış, hacim, boyut ve ön-arka plandaki konumları titizlikle hesaplanmıştır. Bu düzenleme, her bir nesnenin birbirine uyum sağlayacak şekilde resmin içinde harmonik bir bütünlük oluşturmasına olanak tanımıştır. Yüzey şekil ilişkisi, sanatçının detaylara verdiği önemi ve nesneler arasındaki ilişkiyi vurgulayarak eserin estetik kalitesini artırmıştır. Sanatçının görsel anlatım becerisi ve teknik yetenekleri, bir araya gelerek izleyicide eşsiz bir estetik deneyim oluşturmuştur. Bu deneyim, her aşamada harcanan çabaların resmin bütünlüğüne ne denli katkı sağladığını gözler önüne sermektedir. Sanat eserleri, izleyicilere derinlikli, uyumlu ve estetik bir görsel sunmanın ötesinde, sanatçının özgün ifadesini de yansıtmaktadır. Her detayın özenle işlenmiş olması, sanatçının gözlem yeteneğinin bir yansımasıdır. Nesnelerin doğru biçimde yerleştirilmesi, renk paletinin titizlikle seçilmesi ve kompozisyonun dengeli bir şekilde oluşturulması, sanatçının estetik anlayışının ürünüdür. Renk anlayışının önemi, eserlerin atmosferini oluşturarak izleyiciyi etkilemektedir. Sanatçının renk paletindeki ustalığı, resimlerin izleyici üzerinde bıraktığı izlenimi güçlendirmiştir. Renklerin birbirleriyle olan etkileşimi, sanat eserlerinin dinamizmini ve çekiciliğini artırmıştır. Kompozisyon becerileri, resimlerin dengeli ve estetik bir görünüme sahip olmasını sağlamıştır. Nesnelerin yerleşimi ve ilişkileri, izleyiciye resmin içinde bir hikâye anlatmanın keyfini yaşatmaktadır. Her unsurun birbirine olan uyumu, resmin bütünlüğünü koruyarak izleyicide kalıcı bir etki bırakmıştır.
Özet (Çeviri)
Still life, that is, the art of painting dead nature, has been depicted with different purposes and meanings in various cultures throughout history. In Ancient Egypt, Ancient Greece, Rome and Renaissance periods, great importance was attached to this type of art, especially through tombs, frescoes and mosaics. The food and utensils offered to the dead reflected the beliefs about the continuation of life and life after death. Still life, in which inanimate beings such as fruits, flowers, vases, etc. are depicted, entered the art of painting towards the end of the 17th century and has an important place in the art of painting by making a lot of noise in modern art. Still life, which has become widespread and is a fictional understanding of painting, passed to the Ottoman Empire as a result of European expeditions. The important method in still life paintings is to determine a harmonious surface-shape relationship with the drawn pictures. In addition, in these painting studies, it is explained what still life painting is, which artists contributed to this genre, and how the artists were in surface-shape relationships while drawing these objects and how they conveyed their emotions by using their emotions. In addition to trying to reflect emotions and thoughts in these still life works, it is aimed to prevent the painting from being ordinary by enabling the viewer to look at the painting from a different perspective with the surface and shape relationship. In these paintings, basic elements such as colour, composition and perspective played an important role in giving depth and aesthetic value to the artist's work. The phenomenon of space, with the depth created between the objects in the paintings, allowed the viewer to navigate through the painting. The perspectival arrangement of the static objects gives the painting vitality and offers different perspectives to the viewer. The viewer has the chance to discover the importance of each detail as he/she wanders around the areas within the painting. The placement of fruit and other inanimate objects in the paintings has been carefully planned, and their volume, size and position in the foreground and background have been meticulously calculated. This arrangement allowed each object to create a harmonic integrity within the painting in harmony with each other. The surface-shape relationship has increased the aesthetic quality of the work by emphasising the importance the artist attaches to details and the relationship between objects. The artist's visual expression skills and technical abilities have come together to create a unique aesthetic experience for the viewer. This experience reveals how much the efforts spent at every stage contribute to the integrity of the painting. The artworks not only provide the viewers with a deep, harmonious and aesthetic visual experience, but also reflect the artist's original expression. The fact that every detail is carefully processed is a reflection of the artist's observation skills. The correct placement of objects, the meticulous selection of the colour palette and the balanced composition are the products of the artist's aesthetic understanding. The importance of the understanding of colour affects the viewer by creating the atmosphere of the works. The artist's mastery of the colour palette has strengthened the impression left by the paintings on the viewer. The interaction of colours with each other has increased the dynamism and attractiveness of the works of art. His compositional skills have ensured that the paintings have a balanced and aesthetic appearance. The placement and relationships of objects give the viewer the pleasure of telling a story in the painting. The harmony of each element has left a lasting impression on the viewer by preserving the integrity of the painting.