Diş hekimliği uygulamalarında cıva etkileri ve farkındalık araştırması
Mercury effects and awareness research in dentistry practices
  1. Tez No: 860557
  2. Yazar: AHMET TURAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERSİ ABACI KALFOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Cıva, Cıva Buharı, Amalgam, Diş Hekimleri, Toksisite, Doktor Ahmet TURAN, 2023, Mercury, Mercury Vapor, Amalgam, Dentists, Doctor, Toxicity Ahmet TURAN, 2023
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Cıva, doğada doğal olarak bulunan, oda sıcaklığı koşullarında dahi buharlaşabilen oldukça toksik ağır bir metaldir. Sağlık alanında kullanılan cıvalı materyaller ve amalgam dolgular nedeniyle cıvanın toksikolojik ve ekolojik zararlarından söz edilebilmektedir. Amalgam dolguların sağlık üzerindeki toksik etkilerini incelemek amacıyla pek çok çalışma yapılmış, çalışmalar neticesinde amalgam dolguların diş hekimleri üzerinde toksik etkilerinin olup olmadığı yönünde farklı bulgular ve görüşler ortaya çıkmıştır. Bu tez projesinde farklı görüşlerden yola çıkarak diş hekimliği uygulamalarında cıva etkileri ile ilişkili farkındalık boyutunu araştırmak planlanmıştır. Araştırma kapsamında sağlık profesyonellerinin cıvaya maruz kalıp kalmadıklarının tespit edilmesi ve cıvaya maruz kalınmaması için iş sağlığı ve güvenliği, çevre kontrol uygulamaları ile alınacak tedbirlerin ortaya konulması amaçlanmıştır. Bu çalışmada, gönüllülük esasına göre 208 diş hekiminden ve 32 doktordan izin alınarak anket çalışmasına katılmaları istenmiştir. Literatür taraması ve anket kullanılan bu araştırmada elde edilen veriler SPSS adlı paket programda taratılmıştır. Araştırma sonucuna göre cıva etkileri konusunda farkındalığın beklenen düzeyin altında olduğu ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Mercury is a highly toxic heavy metal that is found naturally in nature and can evaporate even under room temperature conditions. Due to mercury materials and amalgam fillings used in dentistry, toxicological and ecological hazards of mercury can be mentioned. Many studies have been conducted to examine the toxic effects of amalgam fillings on health, and as a result of the studies, different findings and opinions have emerged as to whether amalgam fillings have toxic effects on dentists. Based on these different opinions, this study was planned to investigate the effects of mercury in dentistry practices and the dimension of awareness. Within the scope of the study, it is aimed to determine whether health professionals are exposed to mercury from dental practices and to reveal the measures to be taken with occupational health and safety, environmental control practices to prevent exposure to mercury. In this study, 208 dentists and 32 doctor were asked to participate in the survey study by obtaining permission on the basis of volunteerism. Literature review and survey method were used in this study and the data were scanned in SPSS package programme. According to the results of the study, it was revealed that awareness of mercury effects was below the expected level.