Amalgam restorasyonlar üzerine farklı pürüzlendirme tekniklerinin yüzey değişiklikleri ve fissür örtücü retansiyonu açısından karşılaştırılması
Comparison of fissure sealant retantion and surface alterations of amalgam restorations under different etching applications
- Tez No: 99556
- Danışmanlar: DOÇ.DR. A. NİL ALTAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Amalgam, Gerilim Bağlanma Kuvveti, Fissür örtücü, Amalgam, Tensile Bond Strngth, Fissure Sealant
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
ÖZET Gönül, N., Amalgam restorasyonlar üzerine farklı asit uygulamalarının yüzey değişiklikleri ve fissür örtücü retansiyonu açısından karşılaştırılması, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Pedodonti Programı Doktora Tezi, Ankara, 2001. Çalışmada Instron makinesi için uygun boyutlarda hazırlanan akrilik bloklara gömülen plastik kalıplar içerisine kondense edilen 90 adet örnek kullanılmıştır. Amalgam yüzeyinde oluşan artık civa burnish işlemi ile uzaklaştırılmıştır. Hazırlanan örnekler her grupta 10'ar adet olacak şekilde 9 gruba ayrılmıştır. Bir grup kontrol grubu olacak şekilde herhangi bir yüzey hazırlama işlemi yapılmadan bırakılmıştır. Diğer gruplardaki amalgam örneklerine kondensasyondan 1 saat içinde 15 ve 30 sn. sürelerle %10'luk maleik asit, %37'lik ortofosforik asit, %2.5'lik nitrik asit ve 50jim'lik alüminyum oksit-silika partikülü içeren air- abrazyon metodu uygulanmıştır. Daha sonra ışıkla sertleşen fissür örtücü standart kalıplarda amalgam yüzeylerine uygulanmıştır, örnekler 24 saat 37°C'de etüvde bekletilmiş ve gerilim bağlanma kuvvetleri ölçülmek üzere Instron makinesine taşınmıştır. 0.5mm/dak. kafa hızı ile çekme deneyleri yapılmış ve kopma değerleri MPa cinsinden hesaplanmıştır. Sonuçlar Kruskal-Wallis ve Mann-Whitney U testleri kullanılarak istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. En düşük gerilim bağlanma kuvveti kontrol grubu dışında 15sn. uygulanan %2.5'lik nitrik asit grubunda elde edilmiştir. 15sn. air- abrazyon uygulaması ise en yüksek gerilim bağlanma kuvvetini vermiştir. Amalgam örneklerin yüzey morfolojisindeki değişiklikler ve kopma tiplerinin sonuçları gerilim bağlanma kuvveti sonuçlarını destekler şekilde çıkmıştır. Amalgam restorasyonlarda kombine fissür örtücü uygulanmasında air- abrazyon tekniğinin uygun olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Gönül, N., Comparison of fissure-sealant retention and surface alterations of amalgam restorations under different acid. applications. Hacettepe University Health Science Institute PhD Thesis in Pediatric Dentistry, Ankara, 2001. In this study, 90 amalgam samples condensed in to plastic molds which mounted in acrylic blocks prepared in suitable dimensions Instron Testing Machine were used. Excess mercury existed in amalgam surface was removed with burnishing. All samples were randomly diveded in to 9 groups containing 10 samples per each group. One group was left without any pretreatment, as control group. In the remaining groups, in the 1 hour after condensation, 10% maleic acid, 37% ortofosforic acid, 2.5% nitric acid and air-abrasion containing 50nm aluminium oxide-silica particles were applied for 15 and 30 seconds, respectively. Then amalgam surface in the standart molds were sealed with a light-cured fissure sealant. All samples incubated at 37°C for 24 hours and mounted to Instron Testing Machine for microtensile investigation. Tensile testing was performed at 0.5mm/min. Cross-head speed and the values were calculated in MPa. The results were evaluated statistically with Kruskal-Wallis and Mann-Whitney U tests. The minimum tensile bond strength values were obtained in the group pretreatment with 2.5%nitric acid for 15 seconds except for the control groups, while the 15 seconds air-abraded samples gave the highest values. Alterations in the surface morphology of amalgam and the failure types were found to support the bond strength testing results. It was concluded that air- abrasion technique is suitable for fissure sealant restorations combined amalgam.