Kadınların gündelik yaşam pratiklerinde komşuluk ilişkilerinin incelenmesi: Erzurum örneği
Examination of neighborhood relations in women's daily life practices: Erzurum example
- Tez No: 860582
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BERİVAN VARGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Komşuluk, Kültür, Gündelik Hayat, Geçiş Ritüelleri, Mahalle, Güvenlikli Site, Neighbourhood, Culture, Daily Life, Rituals of Transition, Neighborhood, Gated Site
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ardahan Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Toplum, içinde çeşitli yapı ve sistemleri barındıran bir bütündür. Bu yapılardan biri de komşu ve komşuluk sistemidir. Komşu denilince genelde ilk akla gelen, en mahrem alanımız olarak nitelediğimiz evlerimize fiziksel anlamda yakın olan kişi ve yapılar olmaktadır. Ancak komşu genel bir kavram olarak sadece evin fiziksel yakınında bulunanı değil, aynı zamanda şehirlerin, bölgelerin, devletlerin fiziksel olarak yakınlarında yer alan yapıları da kapsamaktadır. Dolayısıyla incelenmesi önem arz eden bir yapıyı oluşturmaktadır. 'Kon-mak' kökünden türeyen komşu; ev, işyeri, arazi, köy, şehir ve ülke bakımından yakın olanların birbirlerine göre aldıkları konum olarak tanımlanabilir" (Yıldız ve Gündüz, 2015, s.4). Komşu sadece bir konumlanış değil, aynı zamanda içinde geniş bir ilişkiler ağını barındıran yapıyı da ifade etmektedir. Mekânsal yapılanmalar beraberinde toplumsal yapıyı da oluşturur. Dolayısıyla komşu mekânsal olarak en yakındakini ifade ederken, komşuluk toplumsal bir yapıyı tanımlamaktadır. Buradan hareketle Erzurum'da yapılmış olan alan araştırmasıyla mahalle ve güvenlikli sitelerde ayrı ayrı komşuluk ilişkileri incelenmiş ve komşuluk ilişkilerinde yaşanan değişimin boyutları ele alınmıştır. Komşuluk, bir toplumsallaşma aracısı olarak toplumsal ilişkileri anlamaya yardımcı olan bir yapıyı oluşturmaktadır. Toplumsallaşmanın diğer bir aracı olan kültürün komşuluk ve komşuluk ilişkilerine etkisi ve komşuluğun bizzat kadınlar arasında gelişen ve değişen boyutu çalışmanın ana konusunu oluşturmuştur. Bu süreçte özellikle geçiş ritüellerinde kadınların ve komşuluğun yeri ve yaşadığı dönüşüm, incelenen bir diğer alan olmuştur. Geçiş ritüelleri toplumda yaşanan değişimden etkilenen ve yapısında da bunu gösteren bir olgu olduğundan ve özellikle kadınlar arasında gelişen bir süreci içermesinden dolayı araştırma nesnesi olmuştur.
Özet (Çeviri)
Society is a whole that includes various structures and systems. One of these structures is the neighbor and neighborhood system. When it comes to neighbors, the first thing that comes to mind is generally the people and buildings that are physically close to our homes, which we define as our most private space. However, as a general concept, neighbor includes not only those located physically close to the house, but also structures located physically nearby cities, regions, and states. Therefore, it constitutes a structure that is important to examine. Neighbour, derived from the root 'Kon-mak'; It can be defined as the position of those who are close to each other in terms of home, workplace, land, village, city and country" (Yıldız and Gündüz, 2015, p.4). Neighborhood is not only a location, but also a structure that contains a wide network of relationships. Spatial structures also create the social structure. Therefore, while neighbor refers to the one that is spatially closest, neighborhood defines a social structure. Based on this, through the field research conducted in Erzurum, neighborhood relations were examined separately in neighborhoods and gated communities, and the dimensions of the change in neighborhood relations were discussed. Neighborhood, as a means of socialization, creates a structure that helps understand social relations. The main subject of the study is the effect of culture, which is another tool of socialization, on neighborhood and neighborly relations and the developing and changing dimension of neighborhood among women themselves. In this process, the place of women and the neighborhood and the transformation they experience, especially in transition rituals, has been another area examined. Transition rituals have become the object of research because they are a phenomenon that is affected by the change in society and shows this in its structure, and because it involves a process that develops especially among women.