Çocuklarda kalp kateterizasyonu işlemlerinin ve işlem yapılan olguların prospektif incelenmesi, işlem sonrası gelişen vasküler komplikasyonlar ve ilişkili risk faktörlerinin belirlenmesi
Prospective examination of cardiac catheterization procedures in children and procedured cases, determination of post-procedure vascular complications and related risk factors
- Tez No: 860614
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM ECE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Kalp kateterizasyonu, vasküler komplikasyon, pediatrik, Cardiac catheterization, vascular complications, pediatric
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Kardiyolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Amaç: Çocuklarda görülen doğumsal kalp hastalıklarında hem tanı hem de tedavi amacıyla kalp kateterizasyonu yapılmaktadır. Günümüzde girişimsel işlem yapılma sıklığı giderek artmakta, bu da beraberinde gelişen komplikasyon oranlarını arttırmaktadır (46). Bu çalışmayla kalp kateterizasyonu yapılan pediatrik hastalarda gelişen vasküler komplikasyonları incelemeyi ve olası risk faktörlerini belirlemeyi ve gelecekte bunlara karşı tedbirler alarak komplikasyon sıklığını azaltmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Pediatrik Kardiyoloji Kliniği'nde Ağustos 2023 – Ocak 2024 tarihleri arasında 324 hastaya yapılan kalp kateterizasyonu işlemleri ve gelişen vasküler komplikasyonlar değerlendirilmiştir. Hastaların demografik verileri, kardiyak kateterizasyonla ilgili verileri, ek hastalıkları, işlem sonrası gelişen vasküler komplikasyonlar ve verilen tedaviler değerlendirildi. Bulgular: İşlem yapılan 324 hasta 0-18 yaş arasında ve 171'i kız (%52,8), 153'ü erkekti (%47,2). Hastaların kilo ortalamalarının 21.50 ± 19.09 kg (mean ± SD) olduğu tespit edildi. Yapılan işlem sürelerine ilişkin ortalamanın 56.76 ± 36.81 dk (mean ± SD) olduğu ve işlem süresi ile vasküler komplikasyon gelişmesi arasında pozitif yönde ve düşük düzeyde anlamlı bir ilişkinin olduğu tespit edilmiştir (r= .201; P=000). 230 hastaya (%71) girişimsel, 94 hastaya (%29) tanısal kalp kateterizasyon uygulanmıştır. İşlem yapılan 324 hastanın 294'ünde (%90.7) işlem sonrasında herhangi bir vasküler komplikasyon gelişmediği, 19'unda (%5.9) nabız zayıflığı/alınamaması, 5'inde (%1.5) arteriyel tromboz ve 6'sında (%1.9) ise hematom gelişmiştir. Bu hastaların yaş dağılımları incelendiğinde, 1 aydan küçük hastalarda nabız zayıflığı/alınamamasının daha fazla görüldüğü ve anlamlı olduğu tespit edilmiştir (p= .000). Sadece arteriyel girişim yapılan hastalarda 4F kateter kullanımının nabız alınamaması/zayıflığı ile ilişkisinin anlamlı olduğu saptanmıştır (p= .000). 4F kateter boyutu arteriyel girişimlerde; daha küçük yaş grubunda ve kilosu düşük olan hastalarda kullanılmıştır. Arteriyel tromboz saptanan tüm hastalara heparin uygulanmış ve trombolitik tedavi verilen hasta olmamıştır. Sonuç: Vasküler komplikasyon gelişiminin; işlem süresinin uzun olması, hastaların 1 yaş altında olması, arteriyel girişim yapılanların kilosunun düşük ve 1 yaş altında olması ile ilişkili olabileceği saptanmıştır. Vasküler komplikasyonların belirlenmesi ve önlenebilmesi açısından daha çok çalışmaya ve veriye ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: Cardiac catheterization is performed for both diagnosis and treatment of congenital heart diseases seen in children. Nowadays, the frequency of interventional procedures is increasing, which increases the rates of complications (46). With this study, we aimed to examine the vascular complications that develop in pediatric patients who underwent cardiac catheterization, to identify possible risk factors, and to reduce the frequency of complications by taking precautions against them in the future. Material and Methods: Cardiac catheterization procedures and vascular complications performed on 324 patients at Ankara Bilkent City Hospital Pediatric Cardiology Clinic between August 2023 and January 2024 were evaluated. The patients' demographic data, cardiac catheterization-related data, additional diseases, vascular complications that developed after the procedure, and the treatments given were evaluated. Results: The 324 patients who underwent the procedure were between the ages of 0-18 and 171 were girls (52.8%) and 153 were boys (47.2%). The average weight of the patients was determined to be 21.50 ± 19.09 kg (mean ± SD). It was determined that the average duration of the procedure was 56.76 ± 36.81 minutes (mean ± SD) and that there was a positive and low-level significant relationship between the procedure time and the development of vascular complications (r = .201; P = 000). Interventional cardiac catheterization was performed in 230 patients (71%) and diagnostic cardiac catheterization in 94 patients (29%). Of the 324 patients who underwent the procedure, 294 (90.7%) did not develop any vascular complications after the procedure, 19 (5.9%) had weak/absent pulse, 5 (1.5%) had arterial thrombosis, and 6 (1.9%) had hematoma. When the age distribution of these patients was examined, it was determined that weak/absent pulse was more common and significant in patients younger than 1 month (p = .000). It was determined that the use of 4F catheter was significantly associated with lack/weak pulse only in patients who underwent arterial intervention (p= .000). 4F catheter size in arterial interventions; It was used in younger age groups and in patients with low weight. Heparin was administered to all patients with arterial thrombosis, and no patient received thrombolytic therapy. Conclusion: Development of vascular complications; It has been determined that this may be related to the long procedure time, the patients being under 1 year of age, and the low weight of those who underwent arterial intervention and being under 1 year of age. More studies and data are needed to identify and prevent vascular complications.