Yapay arı kolonisi algoritması ile çok kanallı filtre tasarımı ve uygulamaları
Multi channel filter design with artificial bee colony algorithm and aplications
  1. Tez No: 860740
  2. Yazar: BAŞAK RENDE KANDÖKER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA LATİFOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: QMF, ABC Algoritması, EKG Sinyali Sıkıştırma, Multirate Filtre, FIR Filtre Tasarımı, QMF, ABC Algorithm, ECG Signal Compression, Multirate Filter, FIR Filter Design
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomedikal Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyomedikal Mühendisliği Anabilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Tez çalışmasında, Kaiser penceresi kullanılarak bir Sonlu Dürtü Yanıtlı (FIR) filtre tasarlanmıştır. Bu filtrenin optimizasyonu için amaç fonksiyonları belirlenmiştir. Belirlenen amaç fonksiyonlarının hata değerleri ölçülmüş ve tablolar halinde sunulmuştur. Belirlenen amaç fonksiyonları doğrultusunda Kaiser penceresinin Beta (β) parametresi Yapay Arı Kolonisi Algortiması (ABC) ile optimize edilmiştir. Tasarlanan prototip filtre ile Çeyrek Ayna Filtre (QMF) bankası oluşturularak bir elektrokardiyogram (EKG) verisi sıkıştırılmış ve yeniden elde edilmiştir. Sıkıştırılan ve yeniden elde edilen EKG verisi performans parametreleri ile değerlendirilmiştir. Ayrıca oluşturulan QMF bankası iki boyutlu hale getirilerek bir görüntüye uygulanmıştır. Görüntü, alt örnekleme ve üst örnekleme işlemlerini içeren QMF bankasının analiz ve sentez bölümlerinden sonra yeniden elde edilmiştir. Görüntünün ilk ve son hali karşılaştırılarak elde edilen sonuçlar analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the thesis study, a FIR filter was designed using the Kaiser window. Objective functions have been determined for the optimization of this filter. The performance values of the determined objective functions were measured and presented in tables. According to the determined objective functions, the Beta (β) parameter of the Kaiser window was optimized with the Artificial Bee Colony Algorithm. A QMF bank was created with the designed prototype filter and an ECG data was compressed and recovered. The compressed and recovered ECG data were evaluated with performance parameters and compared with the literature. Additionally, the created QMF bank was made two-dimensional and applied to an image. The image was re-obtained after the analysis and synthesis sections of the QMF bank, which include subsampling and upsampling processes. The results were analyzed by comparing the initial and final version of the image.