Türkiye'nin 2002-2017 yılları arasındaki Filistin meselesine yönelik politikası
السياسة التركية تجاه القضية الفلسطينية بين عامي 2002_2017
  1. Tez No: 860808
  2. Yazar: ANI MOHAMMED AL-DARWISH
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RACHID CHIKHOU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, Uluslararası İlişkiler, History, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Politika, Türkiye, Filistin meselesi, dış politika, uluslararası ilişkiler, İsrailFilistin çatışması, Politics, Turkey, the Palestinian issue, foreign policy, international relations, Israel-Palestine conflict, 2002-2017 period
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kudüs ve Filistin Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu tez, Filistin meselesi konusunda Türk dış politikasının analizini içermekte olup, bu bağlamda Türk iç politikasının karşılaştığı zorluklar ve çelişkiler üzerine bir çalışma yapılmıştır. Dış politikayı şekillendiren dini ve laiklikle ilgili çatışmalara odaklanılmış ve Türkiye'deki farklı İslami partilerin etkisi vurgulanmış, özellikle Adalet ve Kalkınma Partisi üzerinde durulmuştur. Partinin demokrasi, hoşgörü, dini ve düşünce özgürlüklerine saygı gibi değerleri ve ilkeleri ön plana çıkarılmıştır. Ayrıca, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin ortaya koyduğu hedeflere ve taahhütlere, Avrupa Birliği'ne üyelik isteği ve ekonomik reformların gerçekleştirilmesi gibi konulara da odaklanılmıştır. Çalışma, Türkiye'nin kendisini Filistin meselesine güçlü bir destekçi olarak gördüğünü, bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasını ve Filistin halkının haklarını desteklemeyi hedeflediğini ortaya koymuştur. Türkiye'nin Filistin meselesine desteğini artırma ve bölgede adalet ve barışı sağlama konusunda uluslararası toplumla işbirliğini sürdürmesi beklenmektedir. Bununla birlikte, Türkiye gelecekte dış politikada karşılaşabileceği zorluklar ve değişikliklerle karşı karşıya kalabilir, bu da Filistin meselesine yönelik tutumunu etkileyebilir. Bununla birlikte, Türkiye'nin Filistin halkına olan desteği, Filistinliler ve barışı bölgede gerçekleştirmek isteyen uluslararası toplum tarafından önemli ve takdir edilmektedir. Çalışma, Türkiye'nin Filistin meselesine yönelik tutumunun 2002-2017 yılları arasındaki gelişimini izlemek için tarihsel bir yöntem benimsemiş ve Türkiye-İsrail ilişkilerine bölgesel olayların Türk dış politikası üzerindeki etkisini analiz etmek için analitik bir yaklaşıma dayanmıştır. Çalışmanın zaman çerçevesi, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin Türkiye'deki iktidar dönemini kapsamaktadır ve coğrafi kapsamı Türkiye ve Filistin topraklarını içermektedir. Çalışma, Türk dış politikasının Filistin meselesine yönelik analizine odaklanmıştır. Türkiye'deki iç politikadaki zorluklar ve çelişkiler, dini ve laiklikle ilgili çatışmalar da dahil olmak üzere incelenmiştir. Türkiye'deki farklı İslami partilerin etkisi, özellikle Adalet ve Kalkınma Partisi üzerinde durularak vurgulanmıştır. Partinin demokrasi, hoşgörü, dini ve düşünce özgürlüklerine saygı gibi değerleri ve ilkeleri ön plana çıkarılmıştır. Ayrıca, parti tarafından sunulan hedefler ve taahhütler, Avrupa Birliği'ne katılım isteği ve ekonomik reformların uygulanması gibi konulara odaklanılmıştır. Çalışma, Türkiye'nin kendisini Filistin meselesine güçlü bir destekçi olarak gördüğünü ve bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasını ve Filistin halkının haklarını desteklemeyi amaçladığını ortaya koymuştur. Türkiye'nin Filistin meselesine olan desteğini ve bölgede adalet ve barışı sağlama konusunda uluslararası toplumla işbirliğini sürdürmesi beklenmektedir. Bununla birlikte, Türkiye gelecekte dış politikada karşılaşabileceği zorluklar ve değişikliklerle karşı karşıya kalabilir, bu da Filistin meselesine yönelik tutumunu etkileyebilir. Ancak Türk desteği, Filistin halkı ve barışı bölgede gerçekleştirmek isteyen uluslararası toplum tarafından takdir edilen ve önemli bir şekilde değer verilen bir konumda kalmaktadır. Çalışma, Türkiye'nin Filistin meselesine yönelik tutumunun 2002-2017 yılları arasındaki gelişimini izlemek için tarihsel bir yöntem benimsemiş ve Türkiye-İsrail ilişkilerine bölgesel olayların Türk dış politikası üzerindeki etkisini analiz etmek için analitik bir yaklaşıma dayanmıştır. Çalışma, Türkiye'deki Adalet ve Kalkınma Partisi'nin iktidar dönemini kapsayan bir zaman çerçevesi belirlemiştir (2002-2017) ve coğrafi olarak Türkiye ve Filistin topraklarını içeren bir sınırlar belirlenmiştir. Tez, Türkiye'nin Filistin meselesini desteklemeye ve bölgede adalet ve barışın sağlanması için uluslararası toplumla işbirliği yapmaya devam etmesini önermektedir. Bununla birlikte, Türkiye'nin dış politikadaki gelecekteki zorluklar ve değişikliklerle yüzleşmesi gerektiği ve bunların Filistin meselesine yönelik tutumunu etkileyebileceği belirtilmelidir. Türkiye'nin bağımsız bir Filistin devletinin kurulması ve Filistin halkının haklarının desteklenmesi konusundaki çabalarına devam etmesi gerekmektedir. Ayrıca, gelecekteki çalışmaların, Türkiye'nin dış politikasındaki dini ve laik faktörlerin etkisini araştırması, Orta Doğu'daki jeopolitik ve jeostratejik değişimleri analiz etmesi ve bunların Türk-İsrail ilişkilerine etkisini incelemesi gerekmektedir. Türkiye'nin Filistin meselesine yönelik dış politikasının gelişimini takip etmek ve şekillendiren etkenleri analiz etmek için de gelecekteki çalışmaların devam etmesi önemlidir. Ayrıca, Türkiye'deki siyasi, ekonomik ve sosyal değişikliklerin ve bunların Türkiye'nin Filistin meselesine olan taahhüdünü nasıl etkileyebileceğinin dikkate alınması gerekmektedir. Türkiye'nin Filistin halkına olan desteği, Filistinliler ve uluslararası toplum tarafından önemsenmekte ve takdir edilmektedir. Türkiye'nin Filistin meselesini destekleyerek bölgede barış ve adaleti güçlendirmeye devam etmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis examines Turkey's foreign policy towards the Palestinian issue. It analyzes the challenges and contradictions within Turkey's domestic policy, including religious and secular conflicts. The influence of various Islamic parties in Turkey, particularly the Justice and Development Party, is highlighted. The study emphasizes the values and democratic principles of the party, including religious and intellectual freedoms, as well as its aspirations and commitments such as EU accession and economic reforms. The study concludes that Turkey considers itself a strong supporter of the Palestinian cause, aiming to support the establishment of an independent Palestinian state and the rights of the Palestinian people. Turkey is expected to continue enhancing its support for the Palestinian issue and collaborating with the international community to achieve justice and peace in the region. However, Turkey may face future challenges and changes in its foreign policy that could affect its stance on the Palestinian issue. Nonetheless, Turkish support for the Palestinian people remains significant and appreciated by Palestinians and the international community working towards peace in the region. The study adopts a historical approach, tracing Turkey's position on the Palestinian issue from 2002 to 2017. It also employs an analytical methodology to analyze the geopolitical and geostrategic landscape in the Middle East and the impact of regional events on Turkish-Israeli relations. The study focuses on the rule of the Justice and Development Party in Turkey from 2002 to 2017 and includes Turkey and the Palestinian territories within its geographical boundaries. The thesis recommends that Turkey continues to support the Palestinian cause and collaborate with the international community to achieve justice and peace in the region. However, Turkey must confront future challenges and changes in its foreign policy that may affect its position on the Palestinian issue. Turkey should persist in striving for the establishment of an independent Palestinian state and the rights of the Palestinian people. Moreover, future studies should explore the impact of religious and secular factors on Turkey's foreign policy and analyze the geopolitical and geostrategic shifts in the Middle East and their influence on Turkish-Israeli relations. Future research should also track the development of Turkey's foreign policy towards the Palestinian issue and analyze the influencing factors. Additionally, consideration should be given to political, economic, and social changes in Turkey and how they may impact its commitment to the Palestinian cause. Turkish support for the Palestinian people is crucial and appreciated by Palestinians and the international community, and Turkey should continue to play its role in promoting peace and justice in the region through supporting the Palestinian issue. The thesis recommends that Turkey continues to support the Palestinian cause and collaborate with the international community to achieve justice and peace in the region. However, it should be noted that Turkey must confront future challenges and changes in foreign policy that may impact its stance on the Palestinian issue. Turkey should persist in its efforts to support the establishment of an independent Palestinian state and uphold the rights of the Palestinian people. Furthermore, future studies should explore the influence of religious and secular factors on Turkey's foreign policy, analyze the geopolitical and geostrategic shifts in the Middle East, and examine their impact on TurkishIsraeli relations. It is important for future research to track the evolution of Turkey's foreign policy towards the Palestinian issue and analyze the influential factors shaping it. Additionally, consideration should be given to political, economic, and social changes in Turkey and how they can affect Turkey's commitment to the Palestinian cause. Turkish support for the Palestinian people is valued and appreciated by Palestinians and the international community, and Turkey should continue to play a role in promoting peace and justice in the region through its support for the Palestinian cause.