Geri Dön

Simulated site amplification factors for the city of İzmir

İzmir için simülasyon tabanlı zemin büyütme faktörleri

  1. Tez No: 860832
  2. Yazar: ONUR INDIR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OKAN İLHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110

Özet

Yüzeysel çökeltinin güçlü yer hareketi özelliklerini (örn. genlik, frekans ve süre) değiştirdiği kanıtlanmıştır ve genellikle ampirik veya simülasyon tabanlı saha büyütme modelleri veya bina yönetmelikleri tarafından önerilen saha faktörleri kullanılarak ölçülür. Türkiye Deprem Bina Yönetmeliği'ndeki (TBDY, 2019 [1]) yerel saha faktörleri NEHRP'den (2015) [2] türetilmiş olup VS30'a bağlı saha sınıflarının ve kısa ve uzun periyotlar için spektral ivmenin fonksiyonu olarak tablolaştırılmış değerlerdir. Bu faktörler iki ana kısıtlamaya tabidir: (i) aynı amplifikasyon, saha davranışının değişmesi beklenen nispeten geniş VS30 aralığında (örneğin, 360 m/s < VS30 < 760 m/s, vb.) tanımlanan saha koşulları için önerilmiştir ve (ii) değerler, Batı Amerika Birleşik Devletleri'nin saha ve deprem özelliklerinin hakim olduğu yer hareketi veri seti kullanılarak üretilmiştir. Mevcut TBDY'deki (2019) tüm bu eksiklikler göz önünde bulundurularak, bu çalışma, Türkiye'nin batısında yer alan ve yüksek düzeyde depremselliğe maruz kalan İzmir şehri için bir dizi tek boyutlu (1B) doğrusal olmayan (NL), eşdeğer doğrusal (EL) ve doğrusal (L) saha tepki analizleri yoluyla üretilen simülasyon tabanlı bir saha büyütme veri seti kullanarak saha büyütme faktörleri geliştirmektedir. Bir dizi 1B simülasyon gerçekleştirmek için, İzmir'deki saha koşullarındaki belirsizliği ve değişkenliği temsil etmek için nispeten büyük ölçekli bir parametre çalışması yapılmıştır. Sonuç olarak, simüle edilen doğrusal ve doğrusal olmayan saha amplifikasyon değerlerinin TBDY'deki (2019) yerel saha faktörleriyle karşılaştırılması, doğrusal amplifikasyon faktörlerinin kısa dönemde benzer olduğunu, uzun dönemde ise analiz sonuçlarının kod faktörlerinin altında olduğunu, doğrusal olmayan amplifikasyon faktörlerinin hem kısa hem de uzun dönemler için kod faktörlerinin altında olduğunu göstermektedir.

Özet (Çeviri)

The surficial sediment is proven to alter the characteristics strong ground motion (e.g., amplitude, frequency and duration), and is usually quantified using empirical or simulated-based site amplification models or site factors recommended by the building codes. The local site factors in Turkish Earthquake Building Code (TEBC, 2019 [1]) are derived from NEHRP (2015) [2], which are tabulated values as function of VS30-dependent site classes and spectral acceleration for short and long periods. These factors are subjected to two main limitations: (i) the identical amplification are proposed for the site conditions defined over relatively large range of VS30 (e.g., 360 m/s < VS30 < 760 m/s, etc.) at which the site behavior is expected to vary, and (ii) the values were produced using the ground motion dataset dominated by the site and earthquake characteristics of Western Unites States. Considering all these deficiencies in the current TEBC (2019), this study develops site amplification factors using a simulation-based site amplification dataset produced through a suite of one-dimensional (1D) nonlinear (NL), equivalent-linear (EL), and linear (L) site reponse analyses for the city of Izmir, which is located in west side of Türkiye and is exposed to the large level of seismicity. To perform a series of 1D simulations, a relatively large-scale parameteric study to represent the uncertainty and variability in site condition at Izmir city. As a result, the comparison of simulated linear and nonlinear site amplification values with local site factors in TEBC (2019) illustrates that linear amplification factors were similar in the short period, while in the long period, the analysis results were below the code factors, nonlinear amplification factors are below the code factors for both short and long periods.

Benzer Tezler

  1. Source, site and propagation characteristics of multiply recorded micro and moderate sized earthquakes

    Mikro ve orta büyüklükteki depremlerin kaynak, ortam ve zemin karakteristikleri

    NİHAL AKYOL

    Doktora

    İngilizce

    İngilizce

    2001

    Jeofizik MühendisliğiDokuz Eylül Üniversitesi

    DOÇ. DR. AYBİGE AKINCI

  2. Equivalent linear and nonlinear site response analysis, study case for banda aceh, indonesia

    Yerel zemin koşullarının sismik etkiler altında eşdeğer doğrusal ve doğrusal olmayan analizi, banda aceh, endonezya için bir çalısma

    AMELIA FITRI

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2022

    İnşaat Mühendisliğiİstanbul Teknik Üniversitesi

    İnşaat Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. MUSAFFA AYŞEN LAV

  3. İstanbul ve Erzincan şehirlerinde zemin büyütme etkilerine göre mikrobölgeleme

    Microzonation according to soil amplification within the cities of İstanbul and Erzincan

    M.AYŞEN LAV

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    1994

    İnşaat Mühendisliğiİstanbul Teknik Üniversitesi

    PROF.DR. ATİLLA ANSAL

  4. Generic site amplification factors for Northwestern Turkiye and their use in ground motion simulations

    Kuzeybatı Türkiye için genel zemin büyütme faktörleri ve yer hareketi simülasyonlarında kullanımları

    GAMZE MURATOĞLU

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2022

    İnşaat MühendisliğiOrta Doğu Teknik Üniversitesi

    İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. AYŞEGÜL ASKAN GÜNDOĞAN

  5. Influence of input motion selection and soil variability on nonlinear ground response analyses

    Başlık çevirisi yok

    YUSUF GÜZEL

    Doktora

    İngilizce

    İngilizce

    2018

    Deprem MühendisliğiNewcastle University

    Dr. GAETANO ELIA

    Dr. MOHAMED ROUAINIA