Ev tipi fırınların tasarım parametrelerinin Taguchi yönetimiyle optimizasyonu
Optimization of design parameters for household ovens using Taguchi method
- Tez No: 860960
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESRA AKGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri Ürünleri Tasarımı, Mühendislik Bilimleri, Industrial Design, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Ürün tasarımı, Taguchi metotu, optimizasyon, ev aletleri, Product design, Taguchi method, optimization, household appliances
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstriyel Tasarım Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Ev aletlerinde verimlilik, sürdürülebilirlik ve güvenlik günümüzün en dikkat çekici konularındandır. Elektrikli ankastre fırınlarda kapı yüzey sıcaklığının beklenenden yüksek olması fırın kapağında yüzey güvenliğinin düşük olmasına neden olur. Ayrıca elektrikli fırınlarda fırın kapağı, fırının enerji verimliliğini, hava akışını, havalandırmanın verimli çalışmasını da etkilemektedir. Fırınların yüzey sıcaklığını, hava akış hızını ve enerji tüketimini etkileyen, birbirine bağımlı ancak diğer faktörlerden en az etkilenen üç faktör belirlenmiş ve enerji tüketimini azaltmak, kapak yüzey sıcaklığını ve hava akış hızını arttırmak amacıyla bir optimizasyon çalışması yapılmıştır. Taguchi yöntemi ile yapılan tasarıma standartlara uygun yüzey, hava debisi ve enerji verimliliği testleri uygulanarak fırın için optimizasyon çalışması gerçekleştirilmiştir. Taguchi metodu ile tasarımda istenen her özelliğin optimize edilebilmesi için deney seti kurulmuştur. Tasarıma etki eden en önemli parametreler ayrı ayrı ele alınmış, en etkili parametreler tespit edilmiştir. Her bir parametre için doğrulama deneyleri yapılmış ve optimum tasarım parametreleri ortaya çıkartılmıştır.
Özet (Çeviri)
Efficiency, sustainability, and safety are among the most prominent issues in modern household appliances. In electric built-in ovens, having a higher-than-expected surface temperature of the door leads to lower surface safety. Additionally, in electric ovens, the oven door affects energy efficiency, airflow, and efficient ventilation of the oven. Three factors that affect surface temperature, airflow velocity, and energy consumption, while being interdependent and least affected by other factors, have been identified, and an optimization study has been conducted to reduce energy consumption, increase door surface temperature, and airflow velocity. Optimization work for the oven has been carried out by applying standard surface, airflow, and energy efficiency tests using the Taguchi method. A test set was established for each desired feature in the design using the Taguchi method to optimize every feature. The most important parameters affecting the design were individually examined, and the most effective parameters were identified. Verification experiments were conducted for each parameter, and optimum design parameters were determined.