Elektronik tarımsal zararlı tespit ve erken uyarı sistemi tasarım ve imalatı
Design and manufacturing of an electronic agricultural pest detection and early warning system
  1. Tez No: 861006
  2. Yazar: AHMET DÜNDAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SAİT MUHARREM SAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Görüntü işleme, Erken uyarı sistemi, Dijital tarım, Image processing, Early warning system, Digitalization in agriculture
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri ve Teknolojileri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Tarım sektörü, dünya genelinde insanlık için gıda arzı ve sosyal-ekonomik kalkınma alanında hayati bir öneme sahiptir. Ancak tarımsal zararlılar, tarımsal üretim veriminde kayıplara neden olmaktadır. Bu kayıpları önlemek amacıyla, tarımsal zararlılar ile mücadelede pestisitler kullanılmaktadır. Bu pestisitlerin uygun olmayan dozlarda ve bilinçsizce kullanılmasıyla insana ve ekosisteme verilen zarar günden güne artmaktadır. Bu durumu kontrol altına almak için özellikle son dönemde gelişmiş ülkeler, ithal ettikleri tarımsal materyallerde kalıntı analizleri yaparak bu konuda sıkı tedbirler uygulamaktadır. Tarımsal zararlılarla mücadelenin doğru zamanda, doğru alanda ve doğru uygulama ile yapılabilmesi için çiftçilerin; anlık tarımsal zararlı takibini yapabilecekleri bir erken uyarı sistemi ile donatılmaları konusunda, inovatif teknolojilerin geliştirilmesi hayati öneme sahiptir. Bu çalışmada; tarımsal zararlıların güncel popülasyon seviyelerinin üreticilere bildirilmesi amacıyla bir“Elektronik Tarımsal Zararlı Tespit ve Erken Uyarı Sistemi”üzerine tasarım ve imalat çalışması yapılmıştır. Yapılan çalışmada zararlı popülasyon yoğunluğu takibinin yanında; hedef zararlının etiyolojisinin daha iyi anlaşılması konusunda katkı sağlayacağı düşüncesiyle, gün içinde değişen iklimsel verilerin takibi için, yaklaşık beş saniyede bir ortam sıcaklığı, ortam nemi ve açık hava basıncı değerleri de kayıt altına alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Agriculture sector holds vital importance for humanity in terms of food supply and socio-economic development worldwide. However, agricultural pests cause losses in agricultural production efficiency. To prevent these losses, pesticides are used in combating agricultural pests. The damage to humans and the ecosystem caused by the inappropriate and indiscriminate use of these pesticides is increasing day by day. In order to control this situation, especially in recent times, developed countries have been implementing strict measures by conducting residue analyses on imported agricultural materials. In order to enable farmers to combat agricultural pests at the right time, in the right area, and with the right application, it is crucial to develop innovative technologies that equip them with an early warning system for monitoring agricultural pests in real-time. In this study, a design and manufacturing work has been carried out on an“Electronic Agricultural Pest Detection and Early Warning System”with the aim of informing producers about the current population levels of agricultural pests. In addition to monitoring pest population density, in the study, environmental temperature, humidity, and atmospheric pressure values have also been recorded approximately every five seconds throughout the day, with the belief that it would contribute to better understanding the etiology of the target pest.