Sosyal medya ve mahremiyet üzerine yapılan çalışmaların bibliyometrik analizi
Biometric analysis of studies on social media and privacy
  1. Tez No: 861046
  2. Yazar: OĞUZ AKTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ASLIHAN ZİNDEREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya, Mahremiyet, Bibliyometrik Analiz, Social Media, Privacy, Bibliometric Analysis
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Sosyal medya kullanımının yaygınlaşması ve günden güne ortaya çıkan sosyal medya platformları gerçek hayattaki iletişim, etkileşim ve sosyalleşme gibi birçok yaşam pratiğini kendi bünyesinde toplamış ve kendi yapı dinamiklerine göre mevcut kültürel değerleri toplumsal bir dönüşüme zorlayarak şekillendirmiştir. Böylece zaman içerisinde gerçek hayatla ilişkili, kendi değer normları olan bir sosyal medya kültürü oluşmuştur. Oluşan bu yeni kültürde değişen yaşam pratiklerinin başlarında sosyalleşme kavramı gelmektedir. Sosyalleşme kavramı, sosyal medya ile birlikte neredeyse tamamen bir paylaşım kültürüne dönüşmüştür. Oluşan paylaşım kültürü içerisinde insanlar; beğenilmek, daha fazla etkileşim görebilmek ve sosyal medya platformlarının içerik üretme avantajlarından yararlanabilmek için özel bilgilerini hem diğer kullanıcılarla hem de sosyal medya platformlarıyla paylaşarak her geçen gün mahrem paylaşım eşiğini güncellemektedir. Sosyal medya platformları kullanıcılar tarafından yapılan paylaşımları ve kullanıcılar tarafından platformlara verilen izinler çerçevesinde kullanıcı verilerini toplamaktadır. Toplanan veriler yapay zekâ algoritmaları aracılığıyla kullanıcılara kişiselleştirilmiş içerik sunarak bağlılığı artırmakta ve reklam stratejileri belirleyerek kâr elde etmektedir. Sosyal medya platformlarının verileri toplama, depolama, güvenliği sağlama ve kullanma süreçleri yapısal olarak büyüdükçe bireylerin kişisel veriler üzerindeki kontrolünü ve mahremiyet sınırını muğlaklaştırmıştır. Bu sınırlanın belirlenmesi için sosyal medyada mahremiyet bağlamında birçok çalışma yapılmıştır. Bu araştırma,“Sosyal Medya”ve“Mahremiyet”konusunda yapılan çalışmaları bibliyometrik analiz yöntemi kullanarak incelemiştir. Bu kapsamda, Web of Science veri tabanında“Social Media”ve“Privacy”anahtar kelimeleri ile yapılan araştırmada toplam 4.186 yayına erişilmiştir. Elde edilen çalışmalar, yayın kategorileri, araştırma alanları, yayın yılları, yayın türleri, yayın dilleri, atıf sayıları, yayınları gerçekleştiren araştırmacıların üniversiteleri, en fazla yayın yapan dergiler, yayınların indekslenme durumu, finansal destek sağlayan kuruluşlar ve özetlerdeki öne çıkan kavramlar ve anahtar kelimeler açısından analiz edilmiş ve değerlendirilmiştir. Bu analiz,“Sosyal Medya ve Mahremiyet”alanındaki akademik literatürün kapsamlı bir değerlendirmesini sunmakta ve bu alanda yapılan çalışmaların genel bir görünümünü ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The widespread use of social media and the social media platforms that have emerged day by day have incorporated many life practices such as communication, interaction and socialization in real life and have been shaped by forcing existing cultural values into a social transformation according to their own structural dynamics. Thus, a social media culture with its own value norms, related to real life, has emerged over time. In this new culture, the concept of socialization is at the forefront of changing life practices. The concept of socialization has almost completely transformed into a sharing culture with social media. In this sharing culture, people update the threshold of intimate sharing every day by sharing their private information with other users and social media platforms in order to be liked, to see more interaction and to benefit from the advantages of social media platforms in producing content. Social media platforms collect user data based on the posts made by users and the permissions given to the platforms by users. The collected data is used by artificial intelligence algorithms to increase engagement by providing personalized content to users and to generate profit by determining advertising strategies. As social media platforms' processes of collecting, storing, securing and using data have grown structurally, they have blurred individuals' control over personal data and the boundaries of privacy. Many studies have been conducted in the context of privacy in social media to determine these boundaries. This research has conducted a bibliometric analysis of studies in the field of“Social Media”and“Privacy.”In this context, a search in the Web of Science database using the keywords“Social Media”and“Privacy”yielded access to a total of 4,186 publications. The studies obtained were analyzed and evaluated in terms of publication categories, research fields, publication years, types of publications, languages, citation counts, universities of the publishing researchers, journals with the most publications, indexing status of the publications, funding organizations, and prominent concepts and keywords in the abstracts. This analysis presents a comprehensive assessment of the academic literature in the field of“Social Media and Privacy,”offering an overarching view of the research conducted in this area.