Osmanlı dönemi Vehhâbîlik reddiyeleri; Trabzonî Mehmed Efendi'nin es-Sârimü'l-Vâridât isimli risalesi örneği: Neşir, tercüme ve tahlil
Mehmed Efendi of Trabzon's rejection to Wahhabism his work named es-Sârimü'l-Vâridât (Text, translation and review)
  1. Tez No: 861300
  2. Yazar: MUSTAFA İDRİS KIRMACI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN GÜMÜŞOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: İslam Mezhepleri Tarihi, Osmanlı, Vehhâbîlik, Reddiye, Trabzonlu Mehmet Efendi, es-Sarimü'l-Vâridât, History of Islamic Sects, Ottoman, Wahhabism, Rejection, Trabzonlu Mehmet Efendi, es-Sarimü'l-Vâridât
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yalova Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Vehhâbîlik; İslâm'a yeni bir yorum getirme iddiasıyla, Müslümanlar açısından; doğduğu, geliştiği, büyüdüğü coğrafyanın, Osmanlı Devleti'ne bağlı olması yönüyle de Osmanlılar açısından, önemli bir harekettir. Dinî ve ilmi kimliğiyle, mezhebin erken dönemine tanıklık eden biri tarafından incelenmesi de oldukça önemlidir. Dolasıyla, Trabzonlu Mehmet Efendi'nin, tezimize konu olan eseri, Osmanlı ulemâsının bu harekete ilk etapta nasıl tepki verdiğine güzel bir misal teşkil etmektedir. Bu açıdan araştırmacıların ve özellikle de mezhepler tarihi üzerine çalışanların bugüne kadar istifade etme imkânı bulamadığı bu güzide eserden çalışmamız vesilesiyle faydalanmaları mümkün olacaktır. Bu çalışmada Vehhâbîlik hareketinin tanımı yapılacak, hareketin ortaya çıkışı ve dönemin şartlarından bahsedilecek, Muhammed bin Abdülvehhâb'ın hayatına değinilecek, harekete verilen yerel tepkiler ve ilk reddiyeler serd edilecek, Osmanlı ulemâsının yorumlarına yer verilecektir. Ardından Trabzonlu Mehmet Efendi'nin hayatı anlatılıp Vehhâbîliğe dair reddiyesi es-Sârimü'l-Vâridât adlı eserinin neşrine, tercümesine ve incelemesine geçilecektir.
Özet (Çeviri)
Wahhabism; For Muslims who claim to bring a new interpretation to Islam; It is an important movement for the Ottomans in that the geography where it was born, developed and grew up was connected to the Ottoman Empire. It is also very important that it be examined by someone who witnessed the early period of the sect with its religious and scientific identity. Therefore, Trabzonlu Mehmet Efendi's work, which is the subject of our thesis, constitutes a good example of how Ottoman scholars reacted to this movement in the first place. In this respect, it is a sad situation that researchers, and especially those working on the history of sects, have remained unaware of this work, which Trabzonlu Mehmet Efendi wrote in line with his observations and scientific knowledge. In this study, the Wahhabism movement will be defined, the emergence of the movement and the conditions of the period will be mentioned, the life of Muhammad bin Abdülvehhab will be mentioned, the local reactions to the movement and the first rejections will be stated, the comments of the Ottoman scholars will be included, then the life of Trabzonlu Mehmet Efendi will be mentioned and his rejection of Wahhabism will be mentioned. The publication, translation and review of his work called 'l-Vâridât will be discussed.