Canlılardan esinlenerek tasarlanan İHA gövde tasarımının aerodinamik etkileri ve rüzgâr tünelinde blokaj oranlarının etkilerinin incelenmesi
Aerodynamic effects of UAV body design inspired by living creatures and investigation of the effects of blockage rates in the wind tunnel
- Tez No: 861330
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEDA ARABACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: İnsansız Hava Araçları, aerodinamik, Biyo-ilhamlı, Kedi Balığı, rüzgar tüneli, blokaj etkileri, Unmanned Aerial Vehicles, aerodynamics, Bio-inspired, Catfish, wind tunnels, Blockage effects
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Termodinamik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
nsansız hava araçları (İHA), askeri ve sivil alanlarda sıklıkla kullanılan, taktiksel, finansal, operasyonel vb. alanlarda avantajları sebebiyle konvensiyonel hava araçlarına oranla artan ivmeyle tercih edilmeye başlanan, elektrik ve içten yanmalı motorlar ile üretilen hava araçlarıdır. Türkiye'de ve Dünya'da hızla gelişen Havacılık Endüstrisi, insansız hava araçları alanında da her geçen gün artan talebi karşılamaya çalışmaktadır. Bu alanda çalışmalar faydalı yük kapasitesini arttırma, toplam ağırlığın azaltılması, yakıt sarfiyatında tasarruf gibi konulara odaklanılmıştır. İHA gövde tasarımları, başta menzil ve yakıt tasarrufu olmak üzere, faydalı yük kapasitesinin arttırımı, toplam ağırlığın azaltılması gibi konularda fark yaratabilecek bir unsurdur. Bu çalışmada doğadaki canlılardan ve bu canlıların aerodinamik özelliklerinden esinlenerek yapılan gövde tasarımları ile insansız hava araçların üzerindeki kuvvetlere etkileri incelenmiştir. Yapılan çalışmalarda kedi balıklarının gövde özelliklerinden etkilenilerek yapılan tasarımlar incelenerek 28 m/s hızda analizler gerçekleştirilmiş olup en ideal gövde tasarımının pinelodus balığına ait olduğu ve bu gövde tasarımı ile yapılan modelin rüzgar tünelinde yapılan deneyler ile yapılan verifikasyon çalışmalarında, hesaplamalı akışkanlar mekaniği yazılımlarında yapılan analizler ile %7 sapma oranı ile benzerlik gösterdiği anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Unmanned Aerial Vehicles (UAVs) are aircraft commonly used in military and civilian sectors, increasingly preferred over conventional aircraft due to their tactical, financial, operational advantages, and produced with electric and internal combustion engines. The rapidly evolving Aviation Industry in Turkey and globally endeavors to meet the growing demand for UAVs. Research in this field has focused on increasing payload capacity, reducing overall weight, and fuel consumption. UAV body designs, inspired by natural organisms and their aerodynamic properties, stand as a potential avenue for enhancing factors such as range, fuel efficiency, and payload capacity. This study investigates the impact of body designs inspired by natural organisms on the forces acting on UAVs. Designs influenced by the body properties of catfish were analyzed at a speed of 28 m/s, revealing that the most optimal design corresponds to the pinelodus fish. Verification studies conducted in wind tunnel experiments with models based on this design demonstrated a similarity of 7% with analyses performed using computational fluid dynamics software.