Pemfigus hastalarında eşlik eden komorbiditelerin değerlendirilmesi: Retrospektif vaka-kontrol çalışması
Evaluation of comorbidities in patients with pemphigus: A retrospective case-control study
  1. Tez No: 861461
  2. Yazar: ELİF NUR MERAL
  3. Danışmanlar: UZMAN BİLGEN ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Pemfigus, Komorbidite, Tedavi, Kortikosteroid, Epidemiyoloji, Pemphigus, Comorbidity, Treatment, Corticosteroids, Epidemiology
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç: Pemfigus; nadir görülen, hücreler arası adezyona katkı sağlayan yapısal proteinler olan desmogleinlere karşı gelişen antikorlar sonucu oluşan intraepitelyal büller ile karakterize, otoimmun büllöz bir hastalıktır. Literatürde pemfigus hastalığı ve ilişkili olabileceği komorbiditeleri inceleyen çalışmalar bulunsa da veriler; pemfigus hastalığının kendisi ile tedavisinde kullanılan sistemik kortikosteroidlerin komorbiditeler üzerindeki etkisini ayırmada yetersiz kalmaktadır. Bu çalışmada amacımız; pemfigus tanılı hastaların tanı sırasında eşlik eden komorbiditelerinin belirlenip, kontrol grubuyla karşılaştırılması; pemfigus hastalarının komorbidite varlığı ile yaş, cinsiyet, tanıda gecikme süresi, hastalık şiddeti (hafif-orta/şiddetli) ilişkisinin değerlendirilmesidir. Ek olarak çalışmamızda pemfigus hastalarında sistemik steroid tedavisi altındaki takiplerinde oluşan komplikasyonlara da değinilmiştir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda 2014-2023 yılları arasında Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Kliniği, büllü hastalıklar polikliniğinde takipli olan 91 pemfigus hastası ve bu hastalarla yaş ve cinsiyet olarak eşleştirilmiş 91 kontrol hastası incelenmiştir. Bulgular: Pemfigus hastalarının %55'i kadın; %45'i erkek olup tanı sırasında yaş ortalamaları 49,46±14,68 olarak hesaplandı. Hastaların %78'i pemfigus vulgaris; %9.9'u pemfigus foliaseus ile takipli olup hastaların tanıda gecikme süreleri ortalamaları 7,40±7,42 ay idi. Pemfigus hastalarının komorbidite durumu (var/yok) ile cinsiyet, hastalık şiddeti (hafif ve orta/şiddetli) ve tanıda gecikme süresi bakımından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. Pemfigus hastalarında kontrol grubuna kıyasla artmış oranda otoimmun tiroid hastalıkları, deri dışı maligniteler, osteopeni ve psikiyatrik hastalıklar görüldü. Özellikle osteopeni ve psikiyatrik hastalıklarla pemfigus hastalığı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulundu. Sistemik steroid tedavisi ile ilişkili komplikasyonlar incelendiğinde en sık kemik kaybı ilişkili komorbideteler (%16,59) geliştiği saptandı. Sonuç: Pemfigus hastaları değerlendirilirken; otoimmun tiroid hastalıkları, internal maligniteler, osteopeni ve psikiyatrik hastalıklar başta olmak üzere, eşlik edebilecek komorbiditeler göz önünde bulundurulmalıdır. Hastaların bu açıdan kapsamlı multidisipliner yaklaşımlar ile taranarak kesintisiz takiplerinin sağlanması, etkin hastalık kontrolü ve mortalitenin en aza indirilmesinde büyük önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: Pemphigus is a rare autoimmune bullous disease characterized by intraepithelial blister formation and autoantibodies against structural adhesion proteins known as desmogleins. Although there are studies in the literature investigating the associated comorbidities in pemphigus, data are insufficient to distinguish the association of comorbidities with the disease itself from those related to corticosteroid treatment. In this study, we aimed to determine the comorbidities accompanying pemphigus patients at the time of diagnosis, compare them with the control group, and evaluate the relationship between the presence of comorbidities and age, sex, delay in diagnosis, and disease severity (mild-moderate/severe) in pemphigus patients. Complications occurring during the follow-up period of patients with pemphigus under systemic steroid therapy were also addressed in our study. Materials and Methods: In our study, 91 patients with pemphigus who were followed up in our outpatient clinic of bullous diseases at Bakırköy Dr. Sadi Konuk Training and Research Hospital, Department of Dermatology between 2014 and 2023, and 91 age- and sex-matched control patients were analyzed. Results: Pemphigus patients were 55% female and 45% male, with a mean age at diagnosis of 49.46±14.68 years. 78% of the patients were followed up with pemphigus vulgaris and 9.9% with pemphigus foliaceus, and the mean diagnostic delay was 7.40±7.42 months. There was no statistically significant difference in the comorbidity status (present/absent), sex, disease severity (mild and moderate/severe), or diagnostic delay duration of patients with pemphigus. Autoimmune thyroid diseases, non-cutaneous malignancies, osteopenia, and psychiatric diseases were observed more frequently in pemphigus patients compared to the control group. Osteopenia and psychiatric disorders were found to be significantly associated with pemphigus. When systemic steroid therapy-related complications were analyzed, bone loss-associated comorbidities were detected most frequently (16.59%). Conclusion: Comorbidities, particularly autoimmune thyroid diseases, internal malignancies, osteopenia, and psychiatric disorders, should be taken into account when managing a patient with pemphigus. Screening patients with comprehensive multidisciplinary approaches and ensuring continous surveillance in pemphigus patients is essential to ensure effective control of the disease and to minimise mortality.